Månedens klumme

April

DET JAPANSKE KØKKEN

I Japan blomstrer kirsebærtræerne cirka 14 dage om året i april måned, og millioner af japanere suger foråret til sig i fulde drag, når kirsebærtræerne blomstrer. Blomsterne står for kærlighed, forgængelighed og at foråret er på vej. De fejrer blomsternes komme, og det er ikke usædvanligt at se familier sidde og holde picnic under træerne, og firmaer der arrangerer party for deres ansatte under kirsebærtræernes vidunderlige blomsterpragt. I Danmark er april en forårsmåned, en tid hvor vi begynder at spise lettere mad, fri for vinterens tunge ingredienser. Det japanske køkken er fyldt med lette ingredienser og nænsom tilberedning, som giver den lethed, der passer så fint til det danske forår. Mange tænker nok på sushi, når de hører ordet japansk mad, men det japanske køkken indeholder meget mere end det. Rå eller tilberedt fisk, ris og nudler, mineralrige tangplanter, marineret tofu, misosuppe, krydrede salater og masser af friske, smukke grønsager spises i rigelige mængder. Altid nænsomt tilberedt, så næringsstofferne bevares - og delikat serveret. Til maden drikkes oftest grøn te.

I Japan serveres der også mange små retter, så man får så mange smagsnuancer som muligt. Når maden indeholder mange smagsnuancer bliver hjernen hurtigere mæt, så der skal mindre mad og færre kalorier til, før man bliver mæt. I Japan er maden til glæde for både smags-, duft- og synssansen. Det skal være en glæde og oplevelse at spise, og smagsløgene må gerne udfordres. I det japanske køkken er der en balance i maden mellem sødt og surt, stærkt og mildt, sprødt og blødt, og der findes mange urter til at skabe denne balance, som fx hvidløg, ingefær, galangarod, citrongræs og lime. Hovedvægten ligger på grønsagerne, der svitses i en anelse olie. Kød spises kun i små portioner, og ofte er det erstattet af sojaproduktet tofu. Tofu har japanerne spist i årtusinder sammen med ris og grønsager.

I det japanske køkken finder du edamame-bønner, der er på størrelse med en meget stor ært. Edamame-bønner er fyldt med proteiner, der gør kød næsten overflødigt. Samtidig er de rige på kostfibre, der mætter godt og holder blodsukkeret stabilt, og rige på fytonutrienter (plantestoffer), der beskytter kroppen mod skadelige stoffer. Hos Dalgaard finder du edamame-bønner på frost, både i bælg og uden bælg. Bønnerne benyttes ofte i salater eller i retter sammen med tofu og grønsager. Ofte er det grønsager fra Korsblomstfamilien, der benyttes. Det være sig broccoli, kål, kinaradise eller den stærke peberrod wasabi. Wasabi er roden af japansk peberrod, der knuses og tørres. Wasabi kan købes færdig pasta på tube, eller som wasabi sauce eller som pulver på dåse. Det bruges oftest til sushi, til dressinger, som smag i fiske- og kødretter. I Dalgaard finder du wasabi i afdelingen for japanske specialiteter. Her finder du også mirin, syltet ingefær, sushi-eddike og forskellige typer tang, fx nori, kombu, arame og wakame.

Japanerne drikker gerne grøn te, som er næsten ubehandlede blade fra busken Camellia sinensis, hvorfra al ægte te kommer. Forskellen på sort og grøn te ligger i forarbejdningen. Mens den sorte te gæres eller fermenteres, nøjes man med at dampe eller varmetørre den grønne te, derved beholder den mange af dens næringsstoffer bl.a. alle antioxidanterne. Du kan få flere forskellige slags grøn te hos Dalgaard bl.a. fra Pukka, Clipper, Kusmi eller du kan købe grøn te i løs vægt. Sake er en alkoholisk drik, der er fremstillet på gæret ris. I Japan serveres den kold eller lun, men benyttes også saucer, dressinger eller fiske- og kødretter for at give maden mere dybde. Sake kan naturligvis købes i vinafdelingen.

EDAMAME-BØNNER SOM SNACK

Der bruges edamame-bønner med bælg, og de skal ikke tøs op før tilberedning. Den ønskede mængde kommes i en gryde med spilkogende vand tilsat en smule salt og koger 1-3 minutter (bønnerne indeni skal være al dente). Vandet hældes fra, og bønnerne anrettes i en skål, med citronbåde og groft Maldon flagesalt drysset over (bælgen spises ikke, men bønnerne klemmes ud af bælgen med tænderne).

Månedens klumme 2013

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00