Månedens klumme

Februar

KORN, GRØD OG RISOTTO

Grød går aldrig af mode og lige nu er grød hot, i mere end én forstand. Hvor grød tidligere var en konsekvens af et sparsomt husholdningsbudget, så er grød i dag på menuen såvel i små trendy caféer som på de mere eksklusive stjernerestauranter. Ordet grød kommer af ”at grutte”, som betyder at findele, og grød har været basiskost for os ligeså længe som vi har kunnet kværne mel, haft keramik at koge i og skeer at spise med - og alle danskere har et forhold til grød, på godt og ondt. Grød har været udelukket fra danskernes dybe tallerkner i en årrække og fordømt til at være utrendy. Men nu er den kommet tilbage med fornyet kraft og i flere variationer end nogensinde før, serveret med smukke bær og knasende topping. Der er mange gode grunde til at spise grød. Det er nærende kost fyldt med vitaminer, mineraler og masser af fibre. Grød mætter længe, og holder blodsukkeret stabilt, især hvis grøden toppes med mandler, nødder og krydderier.

Grød kan bruges i utallige variationer, både som morgenmad, mellemmåltid, hovedret eller dessert. Du kan servere grøden som dessert med flødeskum og hakket chokolade eller koge grød a la risotto og bruge det som tilbehør. Du kan blande grødrester med æg og krydderurter og stege dem som frikadeller, eller blande en grødrest med reven appelsinskal, moset banan og æg og stege det som klatkager.

I Dalgaard finder du mange slags hele korn, som du selv kan eksperimentere med at blande, eller du kan købe en af de færdige grødblandinger, som Aurion lancerede for år tilbage. En grødserie der omfatter såvel glutenholdige blandinger som to glutenfri blandinger, ”Den flade maves grød” der består af ris, quinoa, hirse og abrikosstykker, og ”Glutenfri grød” der er en blanding af hirse, boghvede, quinoa, hørfrø, mandelsplitter, æbletern og kanel.

GRØD ER NORDENS SVAR PÅ ITALIENERNES RISOTTO

Risotto er i sig selv en dejlig, cremet nydelse, men den fungerer også godt som tilbehør. Risotto er en fantastisk italiensk risengrød der findes i et utal af variationer, og som oprindeligt stammer fra Norditalien. Her er man meget opmærksom de forskellige rissorter og jordens beskaffenhed, da begge dele er afgørende for kvaliteten af risottoen. Den ris, der vokser i Italien, er rundkornet og absorberer væske meget lettere end anden ris og er derfor ideel til risotto. I Norditalien spiller risotto samme rolle, som pasta gør i Syditalien. Og som med pasta, så kan risotto tilberedes med ost, grønsager, kød, fisk eller skaldyr. I Italien spises risotto oftest som forret. Der findes flere forskellige rissorter at vælge imellem, den mest kendte er arborio.

FAKTA OM FULDKORN

Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner. Med fuldkorn menes, at alle dele af kornet bruges, også skaldele og kimen. Det er i disse dele, de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi dagligt spiser 75 g fuldkorn. Det svare til en portion havregryn og et par skiver rugbrød dagligt. Langt de fleste danskere spiser kun 30 g fuldkorn om dagen. Kun ca. 6% af den danske befolkning lever op til det anbefalede daglige indtag af fuldkorn. Fuldkorn hjælper på fordøjelsen, øger mæthedsfornemmelsen, holder blodsukkeret på et stabilt niveau, og er med til at forebygge overvægt, hjertekarproblemer og type-2 diabetes.

Månedens klumme 2013

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00