Månedens klumme

November

altVARME DRIKKE TIL KOLDE DAGE

Vi er gået ind i november, og varme drikke hører til nu, hvor dagene bliver kortere, og det bliver mørkere og koldere. Når det er koldt findes der ikke noget bedre end at varme sig på en velsmagende, varm drik.
Varme drikke kan være til et hyggeligt lille pusterum i hverdagen, eller til gæster serveret med hjemmebag, eller de varme drikke kan give varmen efter en gåtur i det frosne vintervejr. Rammes man af vintersnue, så er det godt at krybe under en plaid med en lindrende varm drik, måske med smag af ingefær, citrongræs og lidt kanel.

Vores rejselyst har været med til, at give os det store udvalg af varme drikke, som vi kender i dag. Vi har hentet glühwein, gløgg, te-latte og chai fra skiferier og rejser i Asien.
I Danmark kan vi ikke forestille os en arbejdsplads uden kaffe, et studium uden te og en barndom uden varm kakao.

TE
I næsten 5000 år har te været brugt som nydelsesmiddel, og i det 21. århundrede har teen fået endnu en stor renæssance. I 1657 kom teen til London fra Kina. I 1717 fik briterne deres første tehus, og de er den dag i dag den førende nation indenfor te-drikning. Det er briterne der står bag den klassiske ”five o´ clock-tea” også kaldet high tea, der hører ulasteligt sammen med scones og små sandwich. Al te begynder som grøn te. Modsat grøn te gennemgår den sorte te en gærings- og tørringsproces i en varm ovn, hvorfra den får sin mørke farve. En tredje slags te er sort Oolong te, som er en halvfermenteret (letgæret) te. God tekvalitet afhænger af passende jordbundsforhold, klima og fagfolks dygtighed. Du kan læse mere om de forskellige teer under T Town Te, der blev serveret på Smagens aften.

KAKAO
Kakaobønnen er noget af det mest næringsrige der findes. Over 800 forskellige plante stoffer foruden en pæn del magnesium. Kakaobønnen er ikke kun rig på næring, men også på smag. Derfor egner den sig rigtigt godt i køkkenet. Chokolade kan tilsættes alt fra kødsauce til supper, desserter og drikke. Mange husker sikkert filmen Chokolade fra 2000 med Johnny Depp, hvor der serveres et fantastisk måltid, og der bruges chokolade i hver eneste ret, der serveres. Kakaobønnen kan bruges til andet en varm kakao. Kakao har faktisk en mørnende effekt på kød, så prøv at kværne lidt kakaonibs over et stykke kød eller fisk, og lad det marinere før det steges. Kakoen indeholder også mange aromaer og bitterstoffer, og kan bruges til marinader, saucer eller drysset direkte på maden, lige som man bruger salt og peber. Kom kakaonibs i en peberkværn og kværn lidt over morgenægget. Lad kakaobønner koge med i saucen eller i en simreret, for at give et ekstra pift, og tag bønnerne op inden serveringen. De eneste som bør holde sig fra chokolade, er de med migræne, desværre.

Prøv f.eks.:

KAFFE
Danskerne er på en 4. plads blandt verdens mest kaffedrikkende folk. 76% af danske kvinder drikker kaffe. Og for mænd ligger tallet på hele 86%. Det viser en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse ”Kaffe, sundhed og sygdom”. Tidligere var kaffe blot en kop kaffe, men i dag er der et utal af variationer latte, espresso, americano, cappucino eller cortado. Og mangfoldigheden af kaffebønner er lige så stor. Når du vil drikke kaffe, så lav en god en af slagsen og nyd din dampende varme kop kaffe. Har du lyst, kan du drysse den med en hjemmelavet kakaokrydderiblanding fx af kakao, en anelse sukker og krydderier som kanel, kardemomme, ingefær og/eller lakrids.

Prøv f.eks.:

VARME DRIKKE MED FRUGT & BÆR
- er en anden, men ikke mindre spændende, variant.

Prøv f.eks.:

Oktober

altEFTERÅRET ER KOMMET
- OG OKTOBER ER LYSERØD

Efteråret er overgangen fra den dejlige, varme sensommer til den kolde vinter. Det er den tid, hvor vi begynder med at tænde stearinlys, finder de tykke sokker frem, drikker varm hyldebærsaft og spiser efterårsretter - og går ud i vejret og nyder den gode efterårsblæst.
Det er ved at være slut med brombærrene, men der er stadig svampe, kvæder og andre lækkerier at finde, som kan sammensættes til din helt egen efterårsmenu, kombineret med rodfrugter og udskæringer af kød, som kan langtidssteges eller braiseres. Efterårsmad kan være helt enkelt at tilberede, og simremad er godt, når kulden sætter ind. Det er ofte mad, hvor alle ingredienser kommes i en gryde, en bradepande eller en stegeso, og står og passer sig selv i et par timer.
I en bradepande er det også rigtigt nemt at tilberede simremad. Du kommer kød, krydderier, grøntsager og noget væske i en bradepande, sætter den i ovnen, og så passer det hele sig selv.

Men oktober omhandler ikke kun efterår, måneden kaldes også lyserød verden over. Farven leder tanken hen på, at det er måneden med fokus på brystkræft, og hvordan den kan forebygges.
Over hele verden er der mange tiltag, firmaer donerer en del af deres salg til forskning, foreninger afholder arrangementer, hvor overskuddet går til forskning eller der er løb rundt i landet, hvor overskuddet også går til forskning.

Vi kender slet ikke alle de årsager, der kan give brystkræft, men man mener, at 25 % af tilfældene kan skyldes kost og livsstil.
Så her kan vi som kvinder, selv have indflydelse, men alligevel er vi jo ikke helt sikret og beskyttet, da mange andre faktorer, som nævnt også spiller ind.

Du kan fx selv sætte ind er med:
 • At spise måltider med mange smukke farver, og med mad du kan lide
 • Bruge mindst 30 minutter dagligt på fysisk aktivitet
 • Lade din fordøjelse og leverafgiftning fungerer optimalt
 • Undgå hormonforstyrrende stoffer

SPIS MÅLTIDER MED MANGE SMUKKE FARVER Ligesom farver betyder noget for øjet og humøret, så betyder de også noget for sin sundhed. Er maden farverig, er den med til at styrke dit immunforsvar og beskytte dig mod skader fra frie radikaler. Mad med farver indeholder nemlig et utal af plantestoffer. Og plantestofferne taler nærmest til din krop og dine gener. De beder din krop om at tænde for nogle gener og slukke for andre. Beder den om at opregulere for mekanismer og systemer, der giver øget sundhed, og om at nedregulere for de systemer, der kan føre til sygdom.
Plantestofferne sidder oftest i skrællen og bruges som forsvarsstoffer mod svampe- og insektangreb, sol, regn og tørke. En appelsin indeholder for eksempel mere end 170 forskellige planestoffer.
Det er plantestofferne, der bestemmer farve, duft og smag i grøntsager, frugt, korn, bælgfrugter og krydderurter.

Hvordan får du farvede bær og grønsager ind i dine måltider?
 • Du kan begynde allerede fra morgenstunden, for eksempel med at lave en smoothie, der indeholder avocado, spinat og bær. Farvede bær er ”naturens vitaminbomber”, så frås i dem enten på din morgenmad, i din smoothie – eller måske som dessert senere på dagen.
 • Til mellemmåltid kan du tage en gulerod, nogle mandler og et glas grønsagsjuice.
 • Til frokosten kan du spise en fyldig salat med masser af bladgrønt og tomater, suppleret med kål og drysset med granatæblekerner.
 • Aftensmaden er oftest der, hvor du lettest kan få rigeligt med farvede grønsager som rødbede, hokkaidogræskar, savojkål og aubergine.

BRUG MINDST 30 MINUTTER DAGLIGT PÅ FYSISK AKTIVITET Motion og frisk luft er lige så vigtigt for dig som mad og vand, og motion er faktisk med til at forebygge brystkræft. Sammenhængen mellem fysisk aktivitet og risikoen for brystkræft er påvist i mange studier. Mere end 44 studier gennemført over hele verden har vist en betydelig reduktion af risikoen for brystkræft blandt aktive mennesker sammenlignet med inaktive (kilde: Anja Olsen, Anne Tjønneland m.fl.: Livstil, sundhed og kræft).

LAD DIN FORDØJELSE OG LEVERAFGIFTNING FUNGERE OPTIMALT En sund krop er baseret på en velfungerende fordøjelse, der optager de næringsstoffer, du har brug for og udskiller de stoffer, din krop ikke skal bruge. Først og fremmest kommer du af med dine brugte hormoner og hormonforstyrrende stoffer. Lige præcis hormonerne spiller jo en afgørende rolle i forhold til brystkræft.
Maden forsyner din krops billioner af celler med nødvendige næringsstoffer. Hver af dine celler, hvert hormon og enzym er afhængig af kvaliteten af den mad, du spiser. Hvis din krop skal kunne optage næringsstoffer, er den helt afhængig af en god fordøjelse, og desværre har mange ikke en optimal fordøjelse. Lige som fordøjelsen hjælper med at udskille brugte hormoner, så er din lever også med til at omdanne og udskille brugte hormoner.

Din lever vil elske disse råvarer:
 • Broccoli og alle slags kål
 • Radise, ræddike, kinaradise, artiskok, karse, brøndkarse
 • Julesalat, rucolasalat, radicchiosalat
 • Peberrod, ingefær, løg, hvidløg
 • Farvede bær som blåbær, solbær, brombær, kirsebær, blå vindruer, hyben
 • Avocado, asparges, vandmelon, usprøjtet citrusskal, grøn te
 • Rødbede, shiitake svampe, bælgfrugter, tang
 • Hørfrø, sesamfrø, mandler, valnødder
 • Fisk og fjerkræ

UNDGÅ HORMONFORSTYRRENDE STOFFER Huden er dit største organ. Den danner en beskyttende grænse mod omverdenen – og alligevel er den mere eller mindre en åben dør for, hvad du smører på den. Op mod 60 procent af det, du smører på din krop, optages gennem huden.
Phthalater, parabener og andre blødgørere, der mistænkes for hormonlignende effekter, findes i stigende grad i blod og urin hos mennesker. Det kan være vanskeligt at påvise problemer med det enkelte stof, men blandingseffekten – også kaldet cocktaileffekten – bekymrer, for man kender endnu slet ikke nok til effekten af, at man blander flere stoffer på samme tid.
Ifølge Miljøstyrelsen vil de mængder af kemiske stoffer, som for eksempel findes i kosmetik, ikke umiddelbart give problemer, men hormonforstyrrende påvirkninger over lang tid fra mange forskellige kilder giver anledning til bekymring.
I Dalgaard finder du mærker som Urtekram, Sanex Zero%, Grøn balance og Neutral, der er uden hormonforstyrrende stoffer. De fås bl.a. som vaskepulver, vasketabs, skyllemiddel, rengøringsmiddel, opvaskemiddel, håndsæbe, shower gel, deodorant og babylotion.

Hvis du er mere interesseret i, hvad du kan gøre for at forebygge brystkræft, kan du komme forbi Dalgaard lørdag den 11. oktober, hvor du er velkommen til at se min nye bog ”En sund kvindekrop uden brystkræft” og stille mig alle de spørgsmål, du måtte have.

Et par opskrifter fra bogen:

September

altHVERDAGEN ER ATTER I GANG
- OG EFTERÅRET ER SÅ SMÅT PÅ VEJ

For mange er det blevet hverdag igen efter en solrig sommerferie. En hverdag der, for mange, byder på fritidsinteresser, job og skole, mange ting der skal gå op i en højere enhed.
Dertil kommer hverdagens måltider og madpakker. Måltider har vi alle til fælles, uanset hvem vi er, og hvor vi bor, og hvilken kulturel baggrund vi har. De fleste af os sidder i et eller andet fællesskab og spiser enten med klassekammerater, kollegaer eller med familien. Desværre har mange så travlt i dag, at måltidet bliver en hastig sag, der lige skal overstås.
Heldigvis er der hjælp at hente til en travl hverdag, så vi alligevel kan skabe plads til en hyggelig stund omkring middagsbordet.

I det følgende vil du finde nemme opskrifter på hverdagsmad og ideer til måltider. Og i Dalgaard kan du altid finde færdige retter tilberedt i fiskebutikken eller i delikatesseafdelingen. Retter der blot skal varmes eller tilberedes ganske let.

Om torsdagen er der især fokus på en færdigret fra fiskebutikken. I weekenden tilbyder delikatesseafdelingen den specielle weekend menu, der består af tre retter.

Kigger du ind i grøntafdelingen, ser du at sensommeren byder på en vifte af frugt og grønsager i alle de skønneste farver, lilla, rød, grøn og orange. Næsten alle kan spises rå - eller de kan tilberedes, og nogle kan endda bruges til dekorationer ude eller inde.

Til børnenes madpakker har grøntafdelingen små tomater og skoleagurker, eller madpakken kan indeholde små blomkålsbuketter.

Efter skole kan en smoothies være et fint og mættende mellemmåltid. Lad dit barn vælge frugt og bær og kør dem i blenderen sammen med pekannødder, lidt kanel, vaniljepulver og et mælkeprodukt eller mandelmælk.

Blendede supper til aften er ofte et hit hos børn. Suppen kan tilberedes af grønsager kogt i bouillon, krydret og rundet af med lidt fløde.

Til aften kan tynde skiver af rødbede, persillerod eller gulerod stegt sprøde og gyldne i lidt olivenolie være en del af måltidet.

MORGENMAD:
 • Havregrød kogt med sesamfrø og banan, drysset med hakkede mandler og pæretern
 • Røræg med spinat og peberfrugt, serveret med et stykke rugbrød
 • Rugbrød med skiver af avocado og et blødkogt æg

MELLEM-MÅLTIDER:
 • Råkost af rødbede og gulerod, drysset med nødder
 • Mandler og gulerodsstænger
 • Gulerodskage, grød-klatkager med rosiner og banan i

FROKOST:
 • Avocado, rejer, agurk, rucolasalat og mango
 • Salat med oliven, tun og fetaost
 • Lakse- eller kyllingefrikadeller (evt. fra aftenen før)

AFTENSMAD:
 • Ovnstegt kylling fyldt med halve citroner og rosmarin
 • Dampet laks serveret med bagte tomater, rødbedesalat og marineret tang
 • Thai-kokossuppe med fyld af ørred, rejer, babyspinat, sukkerærter, savojkål og koriander

Juli/august

altPÅ KULINARISK RUNDTUR TIL NOGLE AF DANMARKS BADEHOTELLER

Badehoteller har deres oprindelse i slutningen af 1800-tallet, hvor det velhavende borgerskab begyndte at tage ud til kysterne for at bade og bo på badehotel. Badehotellerne dukkede først op i Nordsjælland og på Jyllands nordligste spids Skagen. Ferie ved kysterne i dertil indrettede hoteller var startskuddet til turismens æra. Et sommerophold varede ofte mere end en måned, og man installerede sig med egen barnepige og masser af bagage. Ro, renhed og regelmæssige måltider var en stor del af opholdet.
Badehotellernes storhed ebbede ud mellem Første og Anden Verdenskrig. De fik en kort renæssance lige efter krigen, men allerede sidst i 1940´erne og i begyndelsen af 1950´erne trak nye værdier. Hele verden ville ud og se verden, og den chance greb charterbranchen.

I dag er badehotellerne atter blevet et yndet ferieopholdssted. Badehoteller er også blevet populært i TV, dels som TV-serien ”Badehotellet”, dels med TV-udsendelserne ”Danmarks Dejligste Badehoteller”, hvor man bl.a. besøgte Helenekilde Badehotel, Lønstrup Badehotel og Brøndums Hotel.

Til et hvert badehotel knytter der sig lækker, udsøgt mad tilberedt af sommerens og egnes specialiteter. I denne artikel kan du komme med på rundrejse til nogle af Danmarks badehoteller, og du får opskrifter fra hoteller og egne. Alle råvarerne kan du købe i Dalgaard, så du kan opleve og mærke feriestemningen hjemme med god mad, kulinariske oplevelser og gode råvarer.

alt

MELSTED BADEHOTEL:
Melsted Badehotel ligger på Bornholm lidt syd for Gudhjem, så tæt på vandet, at man kan gå fra sit værelse til vandet i badekåbe.

Bornholm har gennem de seneste år udviklet sig til et gastronomisk mekka. Øens mange små producenter, naturens vilde urter og Østersøens friske fisk har sammen, været med til at give grobund for den gastronomiske mangfoldighed.
På badehotellet hentes råvarerne fra regionens producenter, fra røgeriet, fiskeriet og lokale kvægavlere. Og den daglige servering følger årstiderne.
Erwin Lauterbach står for restauranten, så køkkenet er kendetegnet ved, at grønsagerne har en helt central plads.

Morgenmaden serveres på terrassen og består af hjemmebagt brød med marmelade. Men også ost, pølse, skinke og æg i diverse udgaver.
Senere på dagen bydes der fx på:
Stegt havtaske, bagt gulerod, nye løg og brunet smør med citron. Rødgrød med vaniljeis og mysli. Danske oste, ristet rugbrød og nødder

Kig forbi Delikatesseafdelingen og bliv inspireret til pølser og skinke - eller osteafdelingen, der har et stort udvalg af bløde og faste oste fra flere europæiske lande.


alt

GILLELEJE BADEHOTEL
Gilleleje Badehotel ligger på toppen af en 30 meter høj klint ved Sjællands absolut nordligste punkt, Gilbjerghoved. Lægger man hotellets tre etager til højden, får man en enestående udsigt over vand og land. Man kan se helt til Kullen i Sverige, og man kan se Øresund til højre og Kattegat til venstre. Gilleleje havn ligger tæt ved og leverer friskfanget fisk til hotellet.

I løbet af dagen tilbydes:
Slagter Munchs Skagenskinke (som også kan købes i Delikatesseafdelingen i Dalgaard) med artiskokpesto & basilikumsolie. Og til dessert Citronmarinerede jordbær med mangosorbet og mynte.
Har du ikke tid til eller mulighed for at tilberede din egen artiskokpesto, så kan du købe Artiskokcreme i glas hos Dalgaard.


alt

RUTHS HOTEL
Siden 1870´erne har Skagen været forbundet med de berømte kunstnere som Michael og Anna Ancher, P. S. Krøyer og Holger Drachmann, men også med brede strande, frisk luft og storslået natur.
I 1904 åbnede Ruths Hotel, der ligger ud til stranden 5 km fra Skagens bymidte.
Ruths Hotel byder på udsøgt mad og sublime gastronomiske oplevelser. Alle retter er baseret på lokale, friske råvarer fra havet, jorden og himlen. Råvarerne tæller fx Skagens fisk, asparges, hyben, kalv, ærter, løg, jordbær, Læsø hummer, muslinger, brændenælder, korn og svampe.

I ”Fiskebutikken” hos Dalgaard finder du håndskåret norsk laks i bøffer, Strandbyrødspætter, røgvarer, levende hummer, Skagerrakrejer og langusterhaler. Og naturligvis et stort udvalg af fisk og skaldyr til sommerens grillaftener.


alt

SVINKLØV BADEHOTEL
I det nordvestlige Jylland, inderst inde i Jammerbugtens store bue, ligger Svinkløv Badehotel. Hotellet har en enestående beliggenhed på Jyllands vestkyst ved Svinkløv Plantage, og havet og lyset er altid til stede, både ude og inde.

I køkkenet går man meget op i smag og konsistens og med stort fokus på råvarerne. Som køkkenchefen nævner: ”vi bruger uhyggeligt gode råvarer her på Svinkløv. Når asparges er i sæson, er de her, der og alle vegne, og vi bruger pighvar og torsk i stedet for mindre gode fisk”.

Flere af frokostretterne er så enkle, at de næsten er lige til at sætte på bordet, og alle ingredienserne kan købes hos Dalgaard:
Marineret sild med radiser, løg og karse
Fiskefrikadeller med remoulade, syltede agurker og citron
Smørstegt rødspætte med kartofler, persillesauce og urter
Lun leverpostej med syltede rødbeder, svampe og bacon


alt

HELENEKILDE BADEHOTEL
Helenekilde Badehotel var oprindeligt en privat bolig, men i 1904 blev huset bygget om til badepension og hver sommer var der travlhed i Tisvilde, idet den velhavende del af det københavnske bourgeoisi tog op mod nord for at finde fred i sjælen.

I dag fremstår det som et klassisk badehotel, der ligger i vild natur med skov, hede, bakker, hav og lange strande. Den storslåede udsigt direkte over Kattegat og de hyggelige stuer skaber plads til drømme, indre ro og varige minder. At sidde på terrassen og kigge ud over havet er stort, mens man nyder et glas - eller hjemmebag, kaffe, te og frisk frugt.

Juni

altDU DANSKE SOMMER, JEG ELSKER DIG ...

Ifølge kalenderen begynder sommeren rigtigt i juni, og hvis den danske sommer viser sig med blå himmel og solskin, så er der ikke noget skønnere og smukkere sted at være om sommeren end i Danmark. Øer, grønne skove, kornfyldte marker, blomstrende hyld, brede strande, klitter og klipper. Tager man rundt i Danmark, så byder landet på et væld af friske, danske råvarer som røgede sild, friske fjordrejer, ny opgravede kartofler og gulerødder, ramsløg og solmodne bær. Heldigvis behøver du ikke tage landet rundt, for at få disse skønne råvarer. I Dalgaard finder du også alle disse lækkerier, som du, i kombination med andre råvarer, kan bruge til små anretninger, store fyldestgørende måltider, enkle retter, eller til picnic og til nogle af sommerens grill-aftener. Det er sæson for danske grønsager, bær og krydderurter, danske vitaminbomber, der er så rigeligt fyldt med næringsstoffer, at de let kan måle sig med de eksotiske super- og powerfoods.

alt

De smukke danske bær smager vidunderligt og egner sig til fristende, søde desserter, kager, supper, smoothies eller som topping på morgenmaden. De indeholder plantestoffer, som giver bærrene deres farve, smag og duft og som har antioxidant-virkning i din krop, dvs. at de er med til at forebygge de livsstilssygdomme, som vi desværre ser i dag. De er rene C-vitamin-bomber, C-vitamin som du bruger til dit immunforsvar og til bindevæv. Bærrene er desuden fyldt med fibre, der gavner din fordøjelse og giver mæthed. Når jeg nævner fibre, kan jeg ikke lade være med at nævne, hvad man fremlagde på Sundhedsstyrelsens Årsmøde for ”Miljø og Sundhed” den 22. maj i år. Der fremlagde man forskningsresultater om, at det ser ud til at kostfibre, og især kostfibre fra korn er associeret med lavere risiko for tarmkræft. Og lignende resultater har tidligere været fremsat i forbindelse med brystkræft.

alt

Grønsager og salater, der gavmildt viser sig hen over sommeren, er guf for hele kroppen – og ikke mindst for smagsløgene. Grønne salater er altid et hit om sommeren. For at lave en god salat er det vigtigt med en god dressing. I køkkenskabet må der gerne være en olivenolie og en nøddeolie, en balsamicoeddike, æbleeddike og citronsaft, sammen med hvidløg og en god sennep til at give smag til dressingen. Der er et gammelt råd, der siger: ”brug eddike som en gnier, salt som en vismand og olie som en ødeland”. Olien tilsættes til sidst, mens du pisker, så den kan tykne dressingen rigtigt. Dressingen kommes i bunden af salatskålen, salaterne øverst og først til allersidst vendes der rundt. Brug kun så meget dressing, at hvert blad lige netop er dækket af en fin film af dressing, og der ikke er mere dressing i bunden af skålen.

Går vi lidt uden for landets grænser, så har ”Fiskebutikken” hele sommeren argentinske smukke, store røde rejer. Rejerne er ikke kogte, men er røde fra naturens side. De egner sig fortræffeligt til sommerens grillmad, og er vejret ikke til det, så kan de godt pandesteges. Rejerne kommer hjem løsfrosne med skal, hoved og hale på og vejer ca. 30 g pr. stk. Rejer er en rigtig sund spise fyldt med bl.a. selen og B12-vitamin. De er kalorielette, og så smager de vidunderligt, når de grilles disse store rejer.

Maj

GRØNNE GRØNTSAGER & SMOOTHIES

I maj står naturen med det smukkeste, lyseste lysegrønne løv, og naturen viser sig fra sin allerskønneste side. Den grønne farve og de grønne grønsager passer så fint til vores krop netop her i foråret.
De grønne grønsager stimulerer vores lever til at afgifte optimalt, og ifølge traditionel kinesisk medicin, så er det netop om foråret at leveren er allermest aktiv. Lige som vi gør forårs rent i hjemmet, så gør kroppen også ekstra rent om foråret. Grønne grønsager som broccoli, spidskål, avocado, courgette, spinat, asparges, salater og krydderurter stimulerer leverens arbejde – og så smager de vidunderligt, og kan spises rå eller tilberedes på et utal af måder.
Det er klorofyl, der giver den flotte, grønne farve til disse grønsager. Grønne grønsager er også fyldt med andre vigtige næringsstoffer, bl.a. kalk og magnesium, som bruges til opbygning af knogler.
Spinat og avocado er en af de bedste kilder til plantestoffet lutein, der virker som en antioxidant og forebygger aldersblindhed. Grønne kål og broccoli er ekstremt nærende, fordi de indeholder fibre og svovl, begge dele er næringsstoffer, som leveren bruger i dens arbejde med at rense kroppen.

alt

TIPS & OPSKRIFTER TIL SOMMERENS SMOOTHIES

Smoothies, blendede supper, pesto, dip, dressinger og desserter kan alle tilberedes i en blender. Du kan også blende din egen plante-mælk af mandler, cashewnødder, hasselnødder, sesamfrø eller solsikkekerner.

Tips, til når du skal blende:
Sæt nødder, frø og tørret frugt i blød. Det ekstra arbejde sparer din blender of overarbejde og giver en bedre tekstur af det færdige resultat. I blødsatte dadler eller soltørrede tomater blendes bedre ind og giver en bedre smag til det færdige resultat. Skær grønsager i mindre stykker eller tern og riv de meget fiberrige grønsager som peberrod, rødbede og ingefær. Grønsagerne blendes lettere, og du kan bedre justere smagen ved hjælp af små stykker af en råvare.
Kom først det flydende i blenderen, så blenderens blade lettere kan snurrer rundt, når du sætter maskinen i gang. Tilsæt dernæst ”pulver” ingredienser som kakao, lakridspulver, grønne teblade, krydderier eller proteinpulver, hvis du bruger det. Næste lag er til de bløde ingredienser som fx banan, avocado eller agurk og til sidst lægges de hårde ting som frossen frugt eller rå grønsager – og allersidst isterninger, hvis det skal i.
Fyld ikke blenderen helt op, så har den ikke plads nok at arbejde i. Så er det bedre at blende af et par omgange. Din smoothie mætter mere, hvis du kommer noget protein i, fx skyr, chiafrø, valnødder, pekannødder eller græskarkerner. Samtidigt bliver smoothien et mere fuldgyldigt ”måltid” bestående både at fedtstoffer, protein og kulhydrater.

Prøv fx.:

Smoothie med ananas & mynte
Lysegrøn smoothie med avocado & mynte
Mættende smoothie med spinat & brøndkarse

April

STREET FOOD & SUPER FOOD

Inspireret af et besøg på en mexicansk restaurant i Skindergade, og den kommende åbning af Copenhagen Street Food på Papirøen (åbner til påske), så handler denne april-klumme om street food, som er ved at blive en større del af det danske gadebillede, lige som det har været flere år i London, Hamburg, Amsterdam og Stockholm. I København sås tidligere kun pølser og hotdogs som street food, men i de seneste år er der dukket mobile vogne op, hvorfra der sælges suppe, pandekager, brændte mandler eller varme drikke. Mange af disse gaderetter kan sagtens tilberedes hjemme, og give spændende smagsoplevelser i køkkenet. I dag fås mange spændende specialprodukter og krydderier, som vil være med til at bringe eksotiske dufte ind i dit køkken og give forskellige smagsmæssige oplevelser fra mild til meget stærk. Smagsstoffer og dufte, som kendes fra andre landes køkkener eller gadekøkken, og som med garanti kan friste både næsen og ganen.
Kom med på en rejse til gadekøkkener, få opskrifter der er lige til at gå i gang med – og hent råvarer og specialprodukterne i Dalgaard. Prøv ideerne til snacks, forret, picnic eller sammensæt flere små retter til hele menuer.

Udtrykket STREET FOOD er knyttet til madkulturelle oplevelser som bygger på traditionelt madhåndværk - herhjemme vil det typisk være en bid ved en god pølsevogn og andre steder fx en sildebod i Amsterdam, en falafelbar i Mellemøsten, et pizzeria i Napoli eller et hotdogsted i Chicago. Eller det kan være grillede sardiner i Portugal, en burger eller en doughnuts i USA, nachos i Mexico, Fish ´n´ Chips i England eller friske forårsruller og sprøde wontons i Vietnam. Det købes på gaden, tilberedes nemt og hurtigt og kaldes street food.
Ofte bruger vi den engelske betegnelse fastfood for hurtig og enkel mad, der er mad købt i forbifarten. Det er typisk industrifremstillet mad fra store fødevaregiganter. Street food derimod er oprindeligt nylavet mad, som spises på gaden.
På Østen stammer street food oprindeligt fra de kinesiske arbejdere, der i det sene 1800-tal indtog deres måltider på den måde i Thailand. En spisemåde, der først blev populær hos thaierne i 1960´erne i takt med, at befolkningen i byerne eksploderede. Ti år senere havde den billige, lettilgængelige gademad stort set erstattet hjemmelavet mad.
I dag tilberedes og sælges der mad på hvert et gadehjørne, marked eller busstation på Østen. Det er lettilgængeligt, spises i en håndevending, er billigt og kan spises som en hurtig frokost, en lækker snack eller en forfriskende drik. Maden tilberedes af friske råvarer, krydderurter, krydderier, hvidløg, limesaft, fishsauce og chilisauce, og luften fyldes af dufte fra citrongræs, kaffirlime-blade, gurkemeje, ingefær, safran og kardemomme.
Et lands madkultur kan opleves ved at prøve gademaden, maden fra små boder langs vejene, fra markeder, åbne butikker, vogne eller små cafeer. Overalt er der små snacks, man kan spise, mens man er på vej. Der er kager, pandekager, salater, meze og nudler. Eller supper og gryderetter fyldt med urter, grønsager og svampe, der simrer længe for langsomt at udvikle de skønneste smagsstoffer. Eller fisk, kebab, spyd eller kødstrimler, der steges hurtigt over gløder. Ris sælges som snack på gaden, fx som riskager serveret med forårsløg og spinat, eller som suppe med risnudler.
En stor del af den mad, der spises på gader er nudler, både stegte og kogte, og enten som tynde nudler eller af brede, flade nudler. Nudler spises til alle måltider, blandet med fisk, kød, grønsager, peanuts, bønnespirer og urter. Intet område med boder eller vogne vil være komplet uden en bod, der sælger en eller anden form for pandekager, uanset om de er tilberedt af mel og mælk, kikærtemel eller klistrede ris. Søde pandekager er den perfekte afslutning på et måltid med krydret mad. Når ens tunge er bombaderet med stærk smag og chili, kan den kun opfatte den søde smag. Derfor smager mange asiatiske desserter virkeligt sødt.

Prøv nogle af mine spændende og lækre opskrifter på Street Food:

Bagte, Krydrede mandler
Grillet, marineret haloumiost
Frisk salat m/ristet pitabrød
Sesamsalat
Lammekebab
Spinat-valnøddesalat
Hummus m/kanel-krydret lammekød
Pandekager m/krabbekød
Nachos m/cheddar ost

Marts

RÅVARER DER STYRKER IMMUNFORSVARET

- OG SUPPLERENDE OPLYSNINGER OG IDEER TIL FOREDRAGET AFHOLDT AF LENE HANSSON

Lene Hansson holdt den 19. februar foredrag hos Dalgaard om kost og sundhed, syre/base og sojaproduktet Soj4You. Lene Hansson fortalte, hvordan man kan sætte sin kost sammen, så der opnås mere energi, en normal vægt og et bedre immunforsvar. Jeg har valgt at tage nogle oplysninger ud fra Lene Hanssons foredrag og supplerer med ideer, opskrifter og ekstra oplysninger. Jeg har desuden valgt at gøre lidt ekstra ud af, hvordan du styrker dit immunforsvar. Heldigvis er vi på vej mod foråret, solen titter mere frem, og dagene bliver lysere. Men der kan stadig nå at snige sig en forkølelse ind, og kan den undgås, så er det jo det letteste og rareste. Så jeg har nævnt nogle råvarer, der er med til at styrke dit immunforsvar.

LENE HANSSON NÆVNTE,

AT 1 MILLION DANSKERE LIDER AF FORHØJET BLODTRYK.

Anne: der kan være mange årsager til forhøjet blodtryk fx meget syredannende kost, stress, insulinresistens eller at nyrerne ikke kan regulere blodtrykket optimalt. Giv maden en chance, for nogle råvarer er rigtig gode til at hjælpe med at sænke blodtrykket fx bladselleri, hvidløg, fede fisk (laks, sardin, sild, hellefisk), bær, grønsager og olivenolie. Undgå lakrids, hvis du har forhøjet blodtryk. Prøv fx. denne Salat med bladselleri, pærer og nødder

LENE HANSSON UDTALTE,

AT DER ER 1,3 MILLION DANSKERE, DER ER OVERVÆGTIGE.

Anne: der er naturligvis mange årsager til overvægt, arvelighed, for lidt motion eller følelsesmæssige ubalancer hvor man trøstespiser, fordi livet er hårdt for en. De der har insulinresistens, altså en tilstand, hvor sukker (glukose) ikke kommer ind i cellerne, er ofte overvægtige – lige som de med type-2 diabetes. Hvis man har type-2 diabetes eller er insulinresistent, vil man ofte have stor glæde af at skære ned på brød, pasta, slik, sodavand, kager etc. Det er ikke meningen at man skal sulte sig, hvis man er overvægtig, men i stedet blive mæt af fjerkræ, bælgfrugter, fisk, æg, quinoa, bær, grønsager og mandler. Hvis du har speciel interesse i emnet type 2-diabetes, så kan du google ”Magasinet RASK 8-2013”, hvor jeg har skrevet en længere artikel om type 2-diabetes.
De med insulinresistens har ofte forhøjet blodtryk og forhøjet kolesteroltal. Lene Hansson nævnte, at man bør drikke vand nok, hvis man har forhøjet kolesterol, og jeg kan supplere med at madvarer som olivenolie, løg, hvidløg, fede fisk og fibre fra fx havre og bælgfrugter er med til at sænke kolesteroltallet - og så suppleret med motion. Prøv denne dejlige frokostret Æggestand med grønsager

DERUDOVER

LIDER MANGE AF DEPRESSION, NÆVNTE LENE HANSSON.

Anne: hvis du har tendens til dårligt humør, vinterdepression eller let depression, så er der fødevarer der kan hjælpe med at forbedre humøret. Det er fødevarer der indeholder tryptofan, som er forløberen til serotonin – serotonin er det stof, der gør os i godt humør og giver lykkefølelse. Mad med tryptofan er fjerkræ, græskarkerner, hvidløg, æg og sesamfrø. Desuden er det vigtigt at der er nok B-vitaminer og magnesium i kroppen, så omdannelsen af tryptofan til serotonin kan foregå. Dagslys og motion er også vigtigt for at få dannet ”det gode humør”. Endeligt ved man at en stor del af serotonin-produktionen finder sted i tarmsystemet, så det er godt at have en balanceret tarmflora. Mad til den gode tarmflora er bl.a. de syrnede mælkeprodukter som Cultura og A38 og fibre fra fuldkorn, grønsager, frø, kerner og bær.
Opskrift på Græskarkerne-snack

MANGE

LIDER AF GIGT OG INFLAMMATION, NÆVNTE LENE HANSSON.

Anne: hvis du har ledsmerter eller ledproblemer så vil der altid være inflammation i leddet. Du kan minimere inflammationen ved at spise såkaldt anti-inflammatorisk mad. Råvarer der modvirker inflammation er bl.a. gurkemeje, ingefær, tørret hyben og omega-3 fedtsyrer som du får fra de fede fisk, valnødder og chiafrø og kværnede hørfrø.
Lækkert sprødt Knækbrød

LENE HANSSON NÆVNTE,

AT EN DEL DANSKSERE IKKE TÅLER KOMÆLK, BL.A. PGA. LAKTOSEINTOLERANCE.

Anne: laktose er mælkesukkeret i mælken, og ikke alle formår at nedbryde laktosen ved hjælp af enzymet laktase, der dannes i tyndtarmens slimhinde. Man ved at rigtigt mange asiater mangler laktase, men de har jo heller ikke tradition for at drikke komælk. Ca. 2% af den danske befolkning mangler laktase og kan derfor ikke spalte laktosen. Hvis du ikke producerer laktase, kan du købe laktosefri mælkeprodukter, som yoghurt naturel, minimælk, piskefløde og cremefraiche 9%. Andre tåler ikke mælk, fordi de ikke kan nedbryde mælkeproteinet, specielt kasein. Det ses ofte hos de med autisme og børn med ADHD.
Hvis du, af den ene eller den anden årsag, ikke tåler mælk, så har Dalgaard et stort udvalg af plantemælk fremstillet på bl.a. soja, ris, havre, kokosnød og mandler. Du kan købe yoghurt fremstillet af soja, og desuden fås fløde af enten soja eller mandel. I denne smoothie er der byggræs, som Lene Hansson nævnte i aftenens løb. Byggræs købes som pulver på glas, og er rigt på klorofyl og virker mildt basisk. Selv om det er byg, så indeholder det ikke gluten, for gluten sidder i selve kornet.
En dejlig cremet Grøn smoothie

LENE HANSSON NÆVNTE OGSÅ,

AT EN DEL DANSKERE IKKE TÅLER GLUTEN.

Anne: der er mange symptomer forbundet med glutenallergi eller en overfølsomhed for gluten. Hvis du gerne vil læse mere om gluten og alle de glutenfri produkter som Dalgaard forhandler, så kig under ”Annes hjørne” på hjemmesiden og klik ind på Februar ´14. Der er omtale om gluten og en oversigt over de produkter, som Dalgaard forhandler.
Prøv evt. denne Glutenfri æbletærte

Februar

DE STØRSTE TENDENSER I 2014 - HERUNDER MAD UDEN GLUTEN

I 2014 vil vi opleve en bølge af ”ærlig mad”, hvor vi vil kunne se og forstå hvad vi spiser, smage hvad vi spiser og også gerne vide hvor produkterne kommer fra. Vi vil have respekt for råvarerne, og fødevarekvalitet og dyrevelfærd får en stadig større betydning for os – har koen gået på græs og hvilket foder har den fået. Og jeg tror, det kommer til at handle mere om mad, som ikke er så industrielt fremstillet, mad med mindre kemi. Fødevarestyrelsen har netop en kampagne med ”Mad med mindre kemi”, som du kan se meget mere om på deres hjemmeside.

Kød, fisk og grønsager bør være af høj kvalitet, for i dag har vi stor viden om, hvorledes alle disse kunstige tilsætningsstoffer har en negativ indvirke på kroppen. Vi bevæger os generelt mod at spise mange flere grønsager og mindre kød og fisk. Vi er blevet opmærksomme på, at miljøet ikke kan holde til de mængder kød, som vi tidligere har spist.

Nå det så er skrevet, så er der alligevel mange der spiser stenalderkost, hvor der netop er fokus på proteiner fra kød og fisk, men heldigvis kombineret med mange grønsager. Andre hælder til rawfood, 5:2-diæten eller en kost uden kulhydrater fra korn. Men jeg tror, kulhydratforskrækkelsen letter, så vi alligevel spiser fuldkorn, der både mætter og giver masser af vitaminer, mineraler og fibre.

Der er mange kvalitetsbevidste mennesker med en travl hverdag, men som gerne vil have måltider, der er lette at tilberede. I Dalgaard er der et utal af muligheder både i slagterafdelingen, fiskebutikken og delikatessen for at købe lækre færdigretter med hjem, som bare skal en hurtig tur på kogepladen eller i ovnen, og så er der mad på bordet. I løbet af dagen vil drikkevarerne bestå af vand suppleret med softdrinks. Enten hjemmelavede pressede safter eller blendede smoothies, eller smoothies, juicer eller safter, der købes færdiglavede.

Til den søde tand er mørk chokolade stadig et hit, og der kommer endnu mere fokus på chokolade i en god kvalitet.

GLUTEN OG DETS VIRKNING PÅ KROPPEN

Gluten er proteinstoffet i de glutenholdige korn, og det har stor betydning for brødets struktur, luftighed og hæveevne. De glutenholdige korn er hvede, de gamle hvedesorter som spelt, emmer, durum og enkorn, og endeligt rug og byg. Af disse kornsorter har hvede langt det højeste indhold af gluten. Havre indeholder fra naturens side ikke gluten, men de fleste havreprodukter dyrkes eller forarbejdes i forbindelse med glutenholdig hvede og kan derfor indeholder rester af gluten. Heldigvis kan havre købes i en glutenfri variation. Der findes også gluten i rigtigt mange færdigprodukter, pålæg, øl og slik.

Glutenallergi også kaldet cøliaki betegnes som verdens mest underdiagnosticerede sygdom, men i de seneste år er der kommet meget større fokus på problematikken. I slutningen af 2013 kunne man se den store internationale serie ”Gluten Summit” på nettet, med nogle af verdens bedste foredragsholdere indenfor ernæring og gluten. Hvis du er interesseret i emnet er det stadig muligt at købe ”Gluten Summit” og dermed få alle foredragene, bl.a. med Tom O´Bryan, der har arbejdet med gluten-relaterede sygdomme og symptomer gennem rigtigt mange år. Du kan også se små udpluk på YouTube.

Der er ingen tvivl om, at der er mange personer med glutenallergi. De laveste tal lyder på 1% af befolkningen og de høje lyder på 5%. Det er mellem 55.000 og 275.000 personer. Selvom det er få procent at befolkningen, så er det faktisk ret mange mennesker. Dertil komme et stort antal mennesker, der ikke har en decideret allergi, men en overfølsomhed for gluten.

Gluten forbindes i dag med en lang række gener og symptomer som hovedpine, koncentrationsbesvar, fordøjelsesproblemer, ødemer, ledsmerter, hudproblemer, overvægt eller dårligt humør og depression. Symptomer som man måske ikke lige kobler med, ikke at kunne tåle gluten. Visse hyperaktive børn kan også have glæde af en kost uden gluten. Hvis man ikke kan tåle gluten, kan det ende med at ødelægge tyndtarmens tarmtrævler (villi). Disse trævler er med til at gøre overfladen i tyndtarmen så stor som muligt, så optagelsen af næringsstoffer også kan være så stor som muligt. Og det er netop i tyndtarmen, at cirka 85% af næringsoptagelsen finder sted. Så hvis tarmtrævlerne bliver ødelagt, optager vi ikke de livsvigtige vitaminer og mineraler, der alle har afgørende indflydelse på vores hormonbalance, fordøjelse, immunforsvar og vores afgiftning. Har du diffuse symptomer, som du ikke rigtig ved, hvor stammer fra, så er du måske ikke så gode venner med gluten. Prøv i en periode på fire uger at udelade gluten for at se, om symptomer som fordøjelsesbesvær, hududslet, træthed, ledsmerter eller humørsvingninger forsvinder. Heldigvis findes der rigtigt mange glutenfri produkter og glutenfri mel i dag, hvoraf Dalgaard har et meget stor og velassorteret udvalg af såvel glutenfri kornprodukter, som færdige brødprodukter som brød, kiks, knækbrød og kager. Også de enkelte afdelinger tager højde for de, der ikke tåler gluten, fx kan du købe glutenfri fiskefrikadeller i ”Fiskebutikken” og ofte er weekend menuen fra Delikatessen også glutenfri. GLUTENFRI KORN - og mel af disse

 • Ris
 • Quinoa
 • Majs
 • Boghvede
 • Hirse
 • Glutenfri havregryn
 • Fuldkornsrismel

Du har også mulighed for at benytte mandelmel, kartoffelmel og kokosmel Når du bager med glutenfrit mel, så er det en god idé at bruge Psyllium fra Finax, som er et fiberprodukt af frøskaller, der øger brødets evne til at hæve. Du kan også købe glutenfri bagepulver. Skal det være glutenfrit og gå hurtigt, så findes der en række glutenfri færdigprodukter. Og her er du fri for at skulle købe flere forskellige glutenfri melsorter, men behøver blot et enkelt produkt.

Hale & Hearty – økologiske produkter

 • 4-korns pandekage-mix af rismel, quinoamel, boghvedemel og majsmel
 • Flerkornsbrødmix med kerner.
  De forskellige typer mel er majsmel, quinoamel og johannesbrødmel blandet med sesamfrø, hørfrø og solsikkekerner. Brødet er meget let at bage. Melet røres med vand og kommes i en lille brødform med bagepapir. Brødet er færdigt efter en time og smager rigtigt godt. Har du lyst, kan du tilsætte fx rosiner eller valnødder til dejen
 • Barer, der kan bruges til melelmmåltider
 • Brownie-mix
 • Chokoladekage-mix
 • Butterdejs-mix
 • Brød-mix med quinoa og chiafrø

Finax

 • Brød.mix
 • Fiberbrød-mix
 • Surdejsbrød-mix
 • Glutenfri og laktosefri brød-mix

Schär

 • Brød-mix
 • Salt-crakers
 • Småkager
 • Pizzabund
 • Tortilla
 • Knækbrød

Aurion

 • Glutenfri grød med abrikosstykker
 • en flade maves grød med æblebananer, æbletern og kanel
 • Glutenfri havre

Paleo-mix

 • En blanding af frø, nødder og kerner, som blot tilsættes æg og olivenolie og slutproduktet bliver det populære Stenalderbrød

Se en samling af mine GLUTENFRI bageopskrifter HER!

Januar

De ti nye kostråd - med kommentarer, tips & opskrifter

I september 2013 offentliggjorde Fødevarestyrelsen de nye retningslinjer for gode spisevaner i ti nye kostråd. Væk er rådet fra 2005 om at spise kartofler, ris eller pasta hver dag, og ind er kommet gode råd om at spise masser af fuldkorn og fisk og holde igen med kød, kødpålæg og salt. Alle med interesse for mad og sundhed har en mening om de 10 Kostråd. Og faktisk er det jo fint, at staten kærer sig om, hvad der er hensigtsmæssigt at spise. Som menigmand kan det være svært at finde rundt i, hvad der er sundt og ikke sundt, for aviser, blade etc. giver med jævne mellemrum opskriften på en ny spise-trend, lige fra stenaldermad, raw food eller til den nyeste diæt, hvor vi skal faste i 2 dage og spise normalt i 5 dage. Og den svære kunst er, præcist at fortælle hvad den enkelte har brug for, fordi vi er så forskellige rent genetisk og biokemisk, men rådene kan bruges som en retningslinje.

DE NYE KOSTRÅD:

 • SPIS VARIERET, IKKE FOR MEGET OG VÆR FYSISK AKTIV
 • SPIS FRUGT & MANGE GRØNTSAGER
 • SPIS MERE FISK
 • VÆLG FULDKORN
 • VÆLG MAGERT KØD & KØDPÅLÆG
 • VÆLG MAGRE MEJERIPRODUKTER
 • SPIS MINDRE MÆTTET FEDT
 • SPIS MAD MED MINDRE SALT
 • SPIS MINDRE SUKKER
 • DRIK VAND

Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv.

Når du spiser varieret og er fysisk aktiv får du både de næringsstoffer, du har brug for, og du har nemmere ved at holde vægten. Du gavner dit mentale og fysiske velvære og forebygger en række livsstilssygdomme. Varier mellem forskelige fisk, grønsager og magert kød hen over ugen, og gå efter Nøglehulsmærke og Fuldkornsmærke, når du køber ind. Styr udenom slik, sodavand, junkfood, chips, hvidt brød og alt det, der ikke ligner hele fødevarer og ”rigtig” mad. Spis måltider med både protein, fedt og kulhydrater, og få alle næringsstoffer og mange smagsnuancer med. Så smager maden bedre og mætter mere. Vælg mad af en god kvalitet og tænk på dyrevelfærd.

Spis frugt og mange grønsager

”Spis frugt og grønt, 6 om dagen” er nu blevet omformuleret til ”Spis frugt og mange grøntsager”, der siger at vi ikke kan nøjes med at spise frugt. Der må mange grøntsager ind, og meget gerne til alle måltider. Grønsager, bær og frugt indeholder vitaminer, mineraler og plantestoffer, som er med til at holde immunforsvaret i top. Desuden har de grove grønsager som løg, broccoli, blomkål, rødbeder, pastinak, kål og selleri et stort indhold af fibre, som er med til at forebygge type-2 diabetes, fordøjelsesproblemer og visse former for kræft. Lad grønsagerne fylde halvdelen af tallerkenen. I stedet for pasta kan du fint strimlet spidskål eller courgette. Drikker du smoothie, så skift bananen ud med avocado, som mætter mere og stabiliserer blodsukkeret, og tilsæt et par kugler frossen spinat. På den måde bliver det pludseligt en mere grøn smoothie. 100 g grønsager svarer til en stor gulerod og 100 g frugt til et æble.

Prøv fx. denne salat:
Salat med avocado, spinat & græskarkerner

Spis mere fisk

- i alt ca. 350 g fisk om ugen, heraf 200 g fed fisk, som laks, ørred, hellefisk og sild. Fisk indeholder selen, jod og D-vitamin og de fede fisk indeholder omega-3 olier, der bruges til hjernen, til leddene, dit humør, hjerte-kar og til en smuk og spændstig hud. Hvis der ikke er fedt nok, sender din hjerne alarmsignaler til cellerne om at holde på fedtet. Alle former for fisk tæller med, også fiskefrikadeller, frossen fisk, fisk på dåse og skaldyr. En halv skive rugbrød med fiskepålæg svarer til ca. 30 g fisk.

Prøv fx. denne nemme fiskeret:
Nem lynstegt laks

Vælg fuldkorn

Fuldkorn findes i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med - også skallen og kimen. Fuldkorn indeholder fibre, B-vitaminer og en række mineraler. De mætter godt og er gavnlige for din fordøjelse. Spis mindst 75 g fuldkorn om dagen. Det svarer til 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød. Fuldkorn behøver ikke være hele kerner – det kan også være kerner malet til fuldkornsmel fx af spelt, rug, byg, havre, hirse eller ris.

Prøv fx. denne disse lækre boller:
Fuldkornsboller

Vælg magert kød og kødpålæg

Fødevarestyrelsen har tilføjet et nyt kostråd om en begrænsning på indtaget af kød, og det anbefales at vælge kød og kødprodukter med max. 10% fedt. Spis i alt højst 500 g kød om ugen fra kylling, okse, kalv, lam og svin. Undgå at spise for meget forarbejdet kød. Forarbejdet kød er røget, saltet og nitritkonserveret kød, som kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon. Hav kun én mad med kødpålæg med i madpakken. Det er nødvendigt for kroppen at få proteiner. De er byggesten til kroppen og en vigtig faktor i bl.a. immunforsvaret og leverens arbejde. Protein hjælper dig også til at bevare muskelmasse og forbrænde fedt. Proteiner i kød, kødpålæg og pølser og postejer kan erstattes med proteiner fra bønner, linser, æg, mandler og fisk. Eller skift oksefarsen helt eller delvist ud med kylling. Både lasagne, kødboller og farsbrød gør sig glimrende med kyllingekød.

Prøv fx. denne anderledes kylling:
Citronstegt kylling med persille & små kartofler

Vælg magre mejeriprodukter

Danskerne har ændret drikkevaner inden for mælk over de seneste 30 år. Sødmælken er til dels blevet erstattet af letmælk, minimælk eller skummetmælk. Udbuddet af magre surmælksprodukter er blevet større, og derfor er det blevet lettere at vælge de magre mejeriprodukter. Mejeriprodukter indeholder både protein og flere forskellige vitaminer og mineraler. De fede mejeriprodukter indeholder også mættet fedt, som kan øge risikoen for visse livsstilssygdomme.

Prøv fx. dette lækre morgenmåltid:
Yoghurt med honningristet mysli

Spis mindre mættet fedt

Mættet fedt kan du kende på, at det er fast ved stuetemperatur, og vi kender det fra kødfedt, smør og ost. Skær ned på dit forbrug af mættet fedt hedder rådet. Personligt mener jeg, at økologisk smør i begrænsede mængder er en god kilde til mættet fedt, som vi skal have lidt af hver dag. Når talen falder på fedtstoffer er det vigtigt, også at nævne de umættede fedtstoffer. I sær omega-3 fedtstofferne som mange af os mangler. Dem får du fra hørfrø, chiafrø, valnødder og de fede fisk. Undgå raffinerede, billige omega-6 olier og margarine, da de kan fremme inflammation og sygdom i kroppen.

Prøv fx. disse spændende kiks:
Kiks eller knækbrød med frø & kerner

Spis mad med mindre salt

I gennemsnit får vi dagligt 1½ tsk. salt igennem maden, men mere ideelt ville være ½ tsk. dagligt. Det meste salt fås fra forarbejdede produkter som kødprodukter, ost, fastfood og færdigretter. Skær ned på brugen af salt i din madlavning eller drysset på maden, og smag på maden, før du salter. Når du spiser mindre salt, sænker du blodtrykket, hvilket er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Giv maden smag med fx krydderurter, karry, hvidløg, chili eller ingefær.

Prøv fx. en dejlig laksetærte:
Tærte med laks & broccoli

Spis mindre sukker

Skær ned på de søde sager og drikke både til hverdag og fest. Undgå tilsat sukker, både det synlige, det usynlige og det kunstige. Over 80% af det sukker vi spiser, får vi fra slik, sodavand, is og kager, og ca. 10% fra søde morgenmadsprodukter og frugtyoghurt. Sukker er tomme kalorier, og mad og drikke med meget sukker øger risikoen for overvægt. Når du bager, så prøv at giv dit bagværk sødme med æblejuice, moset banan eller tørret frugt.

Prøv fx. denne delikate kage:
Chokolade-appelsinkage

Drik vand

Drik vand, når du er tørstig, i stedet for sodavand, alkohol, juice eller saftevand. Din krop har brug for vand for at kroppens processer og celler kan fungere. Vand renser kroppen for affaldsstoffer og forebygger forstoppelse. Er du tørstig, så er kroppen allerede dehydreret. Du kan komme citronmelisse, frosne bær eller usprøjtet citrusskal i dit vand. Det ser smukt ud, og giver vandet lidt smag.

Månedens klumme 2014

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00