Månedens klumme

Juli/august

altPÅ KULINARISK RUNDTUR TIL NOGLE AF DANMARKS BADEHOTELLER

Badehoteller har deres oprindelse i slutningen af 1800-tallet, hvor det velhavende borgerskab begyndte at tage ud til kysterne for at bade og bo på badehotel. Badehotellerne dukkede først op i Nordsjælland og på Jyllands nordligste spids Skagen. Ferie ved kysterne i dertil indrettede hoteller var startskuddet til turismens æra. Et sommerophold varede ofte mere end en måned, og man installerede sig med egen barnepige og masser af bagage. Ro, renhed og regelmæssige måltider var en stor del af opholdet.
Badehotellernes storhed ebbede ud mellem Første og Anden Verdenskrig. De fik en kort renæssance lige efter krigen, men allerede sidst i 1940´erne og i begyndelsen af 1950´erne trak nye værdier. Hele verden ville ud og se verden, og den chance greb charterbranchen.

I dag er badehotellerne atter blevet et yndet ferieopholdssted. Badehoteller er også blevet populært i TV, dels som TV-serien ”Badehotellet”, dels med TV-udsendelserne ”Danmarks Dejligste Badehoteller”, hvor man bl.a. besøgte Helenekilde Badehotel, Lønstrup Badehotel og Brøndums Hotel.

Til et hvert badehotel knytter der sig lækker, udsøgt mad tilberedt af sommerens og egnes specialiteter. I denne artikel kan du komme med på rundrejse til nogle af Danmarks badehoteller, og du får opskrifter fra hoteller og egne. Alle råvarerne kan du købe i Dalgaard, så du kan opleve og mærke feriestemningen hjemme med god mad, kulinariske oplevelser og gode råvarer.

alt

MELSTED BADEHOTEL:
Melsted Badehotel ligger på Bornholm lidt syd for Gudhjem, så tæt på vandet, at man kan gå fra sit værelse til vandet i badekåbe.

Bornholm har gennem de seneste år udviklet sig til et gastronomisk mekka. Øens mange små producenter, naturens vilde urter og Østersøens friske fisk har sammen, været med til at give grobund for den gastronomiske mangfoldighed.
På badehotellet hentes råvarerne fra regionens producenter, fra røgeriet, fiskeriet og lokale kvægavlere. Og den daglige servering følger årstiderne.
Erwin Lauterbach står for restauranten, så køkkenet er kendetegnet ved, at grønsagerne har en helt central plads.

Morgenmaden serveres på terrassen og består af hjemmebagt brød med marmelade. Men også ost, pølse, skinke og æg i diverse udgaver.
Senere på dagen bydes der fx på:
Stegt havtaske, bagt gulerod, nye løg og brunet smør med citron. Rødgrød med vaniljeis og mysli. Danske oste, ristet rugbrød og nødder

Kig forbi Delikatesseafdelingen og bliv inspireret til pølser og skinke - eller osteafdelingen, der har et stort udvalg af bløde og faste oste fra flere europæiske lande.


alt

GILLELEJE BADEHOTEL
Gilleleje Badehotel ligger på toppen af en 30 meter høj klint ved Sjællands absolut nordligste punkt, Gilbjerghoved. Lægger man hotellets tre etager til højden, får man en enestående udsigt over vand og land. Man kan se helt til Kullen i Sverige, og man kan se Øresund til højre og Kattegat til venstre. Gilleleje havn ligger tæt ved og leverer friskfanget fisk til hotellet.

I løbet af dagen tilbydes:
Slagter Munchs Skagenskinke (som også kan købes i Delikatesseafdelingen i Dalgaard) med artiskokpesto & basilikumsolie. Og til dessert Citronmarinerede jordbær med mangosorbet og mynte.
Har du ikke tid til eller mulighed for at tilberede din egen artiskokpesto, så kan du købe Artiskokcreme i glas hos Dalgaard.


alt

RUTHS HOTEL
Siden 1870´erne har Skagen været forbundet med de berømte kunstnere som Michael og Anna Ancher, P. S. Krøyer og Holger Drachmann, men også med brede strande, frisk luft og storslået natur.
I 1904 åbnede Ruths Hotel, der ligger ud til stranden 5 km fra Skagens bymidte.
Ruths Hotel byder på udsøgt mad og sublime gastronomiske oplevelser. Alle retter er baseret på lokale, friske råvarer fra havet, jorden og himlen. Råvarerne tæller fx Skagens fisk, asparges, hyben, kalv, ærter, løg, jordbær, Læsø hummer, muslinger, brændenælder, korn og svampe.

I ”Fiskebutikken” hos Dalgaard finder du håndskåret norsk laks i bøffer, Strandbyrødspætter, røgvarer, levende hummer, Skagerrakrejer og langusterhaler. Og naturligvis et stort udvalg af fisk og skaldyr til sommerens grillaftener.


alt

SVINKLØV BADEHOTEL
I det nordvestlige Jylland, inderst inde i Jammerbugtens store bue, ligger Svinkløv Badehotel. Hotellet har en enestående beliggenhed på Jyllands vestkyst ved Svinkløv Plantage, og havet og lyset er altid til stede, både ude og inde.

I køkkenet går man meget op i smag og konsistens og med stort fokus på råvarerne. Som køkkenchefen nævner: ”vi bruger uhyggeligt gode råvarer her på Svinkløv. Når asparges er i sæson, er de her, der og alle vegne, og vi bruger pighvar og torsk i stedet for mindre gode fisk”.

Flere af frokostretterne er så enkle, at de næsten er lige til at sætte på bordet, og alle ingredienserne kan købes hos Dalgaard:
Marineret sild med radiser, løg og karse
Fiskefrikadeller med remoulade, syltede agurker og citron
Smørstegt rødspætte med kartofler, persillesauce og urter
Lun leverpostej med syltede rødbeder, svampe og bacon


alt

HELENEKILDE BADEHOTEL
Helenekilde Badehotel var oprindeligt en privat bolig, men i 1904 blev huset bygget om til badepension og hver sommer var der travlhed i Tisvilde, idet den velhavende del af det københavnske bourgeoisi tog op mod nord for at finde fred i sjælen.

I dag fremstår det som et klassisk badehotel, der ligger i vild natur med skov, hede, bakker, hav og lange strande. Den storslåede udsigt direkte over Kattegat og de hyggelige stuer skaber plads til drømme, indre ro og varige minder. At sidde på terrassen og kigge ud over havet er stort, mens man nyder et glas - eller hjemmebag, kaffe, te og frisk frugt.

Månedens klumme 2014

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00