Månedens klumme

Juni

altDU DANSKE SOMMER, JEG ELSKER DIG ...

Ifølge kalenderen begynder sommeren rigtigt i juni, og hvis den danske sommer viser sig med blå himmel og solskin, så er der ikke noget skønnere og smukkere sted at være om sommeren end i Danmark. Øer, grønne skove, kornfyldte marker, blomstrende hyld, brede strande, klitter og klipper. Tager man rundt i Danmark, så byder landet på et væld af friske, danske råvarer som røgede sild, friske fjordrejer, ny opgravede kartofler og gulerødder, ramsløg og solmodne bær. Heldigvis behøver du ikke tage landet rundt, for at få disse skønne råvarer. I Dalgaard finder du også alle disse lækkerier, som du, i kombination med andre råvarer, kan bruge til små anretninger, store fyldestgørende måltider, enkle retter, eller til picnic og til nogle af sommerens grill-aftener. Det er sæson for danske grønsager, bær og krydderurter, danske vitaminbomber, der er så rigeligt fyldt med næringsstoffer, at de let kan måle sig med de eksotiske super- og powerfoods.

alt

De smukke danske bær smager vidunderligt og egner sig til fristende, søde desserter, kager, supper, smoothies eller som topping på morgenmaden. De indeholder plantestoffer, som giver bærrene deres farve, smag og duft og som har antioxidant-virkning i din krop, dvs. at de er med til at forebygge de livsstilssygdomme, som vi desværre ser i dag. De er rene C-vitamin-bomber, C-vitamin som du bruger til dit immunforsvar og til bindevæv. Bærrene er desuden fyldt med fibre, der gavner din fordøjelse og giver mæthed. Når jeg nævner fibre, kan jeg ikke lade være med at nævne, hvad man fremlagde på Sundhedsstyrelsens Årsmøde for ”Miljø og Sundhed” den 22. maj i år. Der fremlagde man forskningsresultater om, at det ser ud til at kostfibre, og især kostfibre fra korn er associeret med lavere risiko for tarmkræft. Og lignende resultater har tidligere været fremsat i forbindelse med brystkræft.

alt

Grønsager og salater, der gavmildt viser sig hen over sommeren, er guf for hele kroppen – og ikke mindst for smagsløgene. Grønne salater er altid et hit om sommeren. For at lave en god salat er det vigtigt med en god dressing. I køkkenskabet må der gerne være en olivenolie og en nøddeolie, en balsamicoeddike, æbleeddike og citronsaft, sammen med hvidløg og en god sennep til at give smag til dressingen. Der er et gammelt råd, der siger: ”brug eddike som en gnier, salt som en vismand og olie som en ødeland”. Olien tilsættes til sidst, mens du pisker, så den kan tykne dressingen rigtigt. Dressingen kommes i bunden af salatskålen, salaterne øverst og først til allersidst vendes der rundt. Brug kun så meget dressing, at hvert blad lige netop er dækket af en fin film af dressing, og der ikke er mere dressing i bunden af skålen.

Går vi lidt uden for landets grænser, så har ”Fiskebutikken” hele sommeren argentinske smukke, store røde rejer. Rejerne er ikke kogte, men er røde fra naturens side. De egner sig fortræffeligt til sommerens grillmad, og er vejret ikke til det, så kan de godt pandesteges. Rejerne kommer hjem løsfrosne med skal, hoved og hale på og vejer ca. 30 g pr. stk. Rejer er en rigtig sund spise fyldt med bl.a. selen og B12-vitamin. De er kalorielette, og så smager de vidunderligt, når de grilles disse store rejer.

Månedens klumme 2014

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00