Månedens klumme

November

altVARME DRIKKE TIL KOLDE DAGE

Vi er gået ind i november, og varme drikke hører til nu, hvor dagene bliver kortere, og det bliver mørkere og koldere. Når det er koldt findes der ikke noget bedre end at varme sig på en velsmagende, varm drik.
Varme drikke kan være til et hyggeligt lille pusterum i hverdagen, eller til gæster serveret med hjemmebag, eller de varme drikke kan give varmen efter en gåtur i det frosne vintervejr. Rammes man af vintersnue, så er det godt at krybe under en plaid med en lindrende varm drik, måske med smag af ingefær, citrongræs og lidt kanel.

Vores rejselyst har været med til, at give os det store udvalg af varme drikke, som vi kender i dag. Vi har hentet glühwein, gløgg, te-latte og chai fra skiferier og rejser i Asien.
I Danmark kan vi ikke forestille os en arbejdsplads uden kaffe, et studium uden te og en barndom uden varm kakao.

TE
I næsten 5000 år har te været brugt som nydelsesmiddel, og i det 21. århundrede har teen fået endnu en stor renæssance. I 1657 kom teen til London fra Kina. I 1717 fik briterne deres første tehus, og de er den dag i dag den førende nation indenfor te-drikning. Det er briterne der står bag den klassiske ”five o´ clock-tea” også kaldet high tea, der hører ulasteligt sammen med scones og små sandwich. Al te begynder som grøn te. Modsat grøn te gennemgår den sorte te en gærings- og tørringsproces i en varm ovn, hvorfra den får sin mørke farve. En tredje slags te er sort Oolong te, som er en halvfermenteret (letgæret) te. God tekvalitet afhænger af passende jordbundsforhold, klima og fagfolks dygtighed. Du kan læse mere om de forskellige teer under T Town Te, der blev serveret på Smagens aften.

KAKAO
Kakaobønnen er noget af det mest næringsrige der findes. Over 800 forskellige plante stoffer foruden en pæn del magnesium. Kakaobønnen er ikke kun rig på næring, men også på smag. Derfor egner den sig rigtigt godt i køkkenet. Chokolade kan tilsættes alt fra kødsauce til supper, desserter og drikke. Mange husker sikkert filmen Chokolade fra 2000 med Johnny Depp, hvor der serveres et fantastisk måltid, og der bruges chokolade i hver eneste ret, der serveres. Kakaobønnen kan bruges til andet en varm kakao. Kakao har faktisk en mørnende effekt på kød, så prøv at kværne lidt kakaonibs over et stykke kød eller fisk, og lad det marinere før det steges. Kakoen indeholder også mange aromaer og bitterstoffer, og kan bruges til marinader, saucer eller drysset direkte på maden, lige som man bruger salt og peber. Kom kakaonibs i en peberkværn og kværn lidt over morgenægget. Lad kakaobønner koge med i saucen eller i en simreret, for at give et ekstra pift, og tag bønnerne op inden serveringen. De eneste som bør holde sig fra chokolade, er de med migræne, desværre.

Prøv f.eks.:

KAFFE
Danskerne er på en 4. plads blandt verdens mest kaffedrikkende folk. 76% af danske kvinder drikker kaffe. Og for mænd ligger tallet på hele 86%. Det viser en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse ”Kaffe, sundhed og sygdom”. Tidligere var kaffe blot en kop kaffe, men i dag er der et utal af variationer latte, espresso, americano, cappucino eller cortado. Og mangfoldigheden af kaffebønner er lige så stor. Når du vil drikke kaffe, så lav en god en af slagsen og nyd din dampende varme kop kaffe. Har du lyst, kan du drysse den med en hjemmelavet kakaokrydderiblanding fx af kakao, en anelse sukker og krydderier som kanel, kardemomme, ingefær og/eller lakrids.

Prøv f.eks.:

VARME DRIKKE MED FRUGT & BÆR
- er en anden, men ikke mindre spændende, variant.

Prøv f.eks.:

Månedens klumme 2014

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00