Månedens klumme

Oktober


SMÅ FORANDRINGER GØR OGSÅ EN STOR FORSKEL

I oktober begynder dagene at bliver mørkere og kortere, og vinteren nærmer sig. Alligevel er det en smuk måned, duften af efterår, stille og disede efterårsdage, lavtstående sol og blade i gyldne og brune farver. Børnene har efterårsferie, den 19. oktober kaldes Store Bagedag, og den 31. oktober er det Halloween – alle helgeners dag.

Oktober byder samtidigt på delikate efterårsgrønsager, rodfrugter, kål, nødder og de smukke græskar. Rødbeder i mange farver og former, alle fyldt med fibre, C-vitamin og jern. Svampe og østershatte dukker op med deres skønhed og intense smag, og ikke mindst giver de umami smag til maden.
Når det er koldt og mørkt, og efteråret viser regn og rusk, så kræver kroppen mad der er tilberedt længe ved svag varme - mad der styrker og varmer.
Ovn- og gryderetter er dejlig, langsom simremad, der stille og roligt passer sig selv, og ofte kan maden tilberedes i god tid eller dagen før. Alt i én gryde, bradepande eller stegeso. Et fad i ovnen eller en gryde på blusset, fyldt med kød, grønsager og krydderier, spreder langsomt sin dejlige duft og pirrer næse og smagsløg.

Oktober kaldes også Lyserød måned, måneden hvor der er fokus på at forebygge brystkræft.
November har fokus på at forebygge prostatakræft, så jeg har valgt at lade denne artikel handle om den nyeste forskning indenfor forebyggelse af kræft.
I oktober 2014 skrev jeg om at forebygge brystkræft, og den artikel er stadig aktuel. Til stadighed kommer der ny viden til, men hovedlinjerne er fortsat de sammen.

Vi kender slet ikke alle de årsager, der kan give kræft, men man mener, at 25 % af tilfældene kan skyldes kost og livsstil – og især mangel på grønsager, bær og frugt, som er rige på kræfthæmmende stoffer. Nogle hæmmer, ja ligefrem modvirker kræft, andre mindsker risikoen. Og disse fødevarer er naturlige og helt uden bivirkninger – og selv små mængder og forandringer kan gøre en stor forskel.
Frugt, bær og grønt indeholder de såkaldte fytonutrienter (også kaldet plantestoffer), som jeg har nævnt i flere af de foregående artikler. Disse stoffer giver smag, duft og farve til frugt, bær og grønsager. Plantestofferne sidder oftest i skallen og virker som værn mod svampe- og insektangreb, og de udgør således planternes forsvarssystem. Denne beskyttende funktion spiller også en vigtig rolle i menneskets forsvar mod kræft.
Men maden kan ikke stå alene – fysisk aktivitet/motion, god søvn, stressreduktion og mindst mulig udsættelse for miljøtoksiner hører også med.

  Som nævnt allerede i 2014, er det en fordel at:
 • Spise måltider med mange smukke farver, og med mad du kan lide
 • Bruge mindst 30 minutter dagligt på fysisk aktivitet
 • Lade din fordøjelse og leverafgiftning fungerer optimalt
 • Undgå hormonforstyrrende stoffer
  I den nyeste rapport ”Diet nutrition physical activity and cancer a global perspective 2018” fra World Cancer Research Fund International nævnes desuden:
 • Undgå overvægt
 • Spis antiinflammatorisk mad (olivenolie, omega-3-fedtsyrer, bær, grønt, fuldkorn)
 • Begræns indtag af alkohol
 • Pas på med at stege og grille kød for meget
 • Begræns sukker og søde drikke
 • Spis overvejende plantemad (fuldkorn, grønsager, bær og bælgfrugter, som indeholder mange fibre og plantestoffer)


BÆR
har et stort indhold af plantestoffer, der kan modvirke kræft, især de meget farvede bær som brombær, solbær, hindbær, jordbær og hyben. Spis dem på morgenmaden, i en smoothie, dessert eller nyd dem som de er. Både friske og frosne bær er næringsrige.


KÅL & BROCCOLI
indeholder mange kræfthæmmende stoffer. Den kræftforebyggende virkning opstår først, når vi tygger i kålen, hvorved der frigives et stof som hedder sulforaphan. Det er det stof, som hæmmer kræftceller.
Kål er desuden rig på antioxidanter, og de virker antiinflammatoriske. De indeholder fibre, til gavn for din fordøjelse og hormonbalance, og kalk, magnesium og K-vitaminer til dine knogler. Især broccoli, rosenkål og grønkål strutter af sundhed.
Kål må ikke koge for længe, men skal tygges grundigt, for at få det fulde udbytte af de kræfthæmmende stoffer.
I september i år udkom en meget smuk, inspirerende og grundig bog om kål, fyldt med stor viden og 100 nemme opskrifter: Lisbeth Tordendahl: ”Kål og kærlighed”.


LØG & HVIDLØG
er små sundhedsbomber. De virker antiinflammatoriske, bakteriedræbende, gavner tarmfloraen, booster immunforsvaret og indeholder de kræftforebyggende plantestoffer. Det er stoffet allicin, som har de positive evner. Allicin frigives, når hvidløgene knuses, hakkes eller tygges.
Løg indeholder C-vitamin og selen, begge antioxidanter – og jern, der er vigtig for en normal ilttransport.


CITRUSFRUGTER (appelsin, grape, citron, lime og mandarin)
kan standse formering af kræftceller. Det skyldes bl.a. plantestoffet limonen og indholdet af C-vitaminer.GURKEMEJE
indeholder det gule farvestof curcumin, som er det aktive stof. Stoffet optages bedst sammen med sort peber og olivenolie.
Gurkemeje virker antiinflammatorisk, støtter hjertet, booster immunforsvaret og bedre hukommelsen. Gurkemeje undertrykker cancercellevækst, og har evnen til at få cancerceller til at dræbe sig selv – også kaldet apoptose.


  Hos Dalgaard finder du både stødt gurkemeje og frisk gurkemejerod.
 • Du kan anvende gurkemeje i suppe, salatdressing, en gryderet eller i en pastaret.
 • Du kan også benytte gurkemeje i din morgenmad, fx i røræg, i grød, smoothies, pandekager eller i en gylden te.
 • Bland gurkemeje, ingefær, kanel, spidskommen og peber med olivenolie og vend blandingen med kogte kikærter. Bag dem ca. 20 minutter i ovnen, og brug dem som snack eller topping på salat.

OMEGA-3 FEDTSYRER
virker antiinflammatoriske, styrker cellens membran og hæmmer deling af forkerte, skadede celler.
Du får omega-3 fedtsyrer fra hørfrø, hampefrø, chiafrø, valnødder og fede fisk.


MØRK CHOKOLADE
er sundt slik til den søde tand. Hvis kakaoindholdet er på 70% eller der over, giver chokoladen plantestoffer (flavonoider) og magnesium, et essentielt mineral til mere end 300 enzymprocesser i kroppen.


HORMONFORSTYRRENDE STOFFER
Phthalater, parabener og andre blødgørere, der mistænkes for hormonlignende effekter, findes i stigende grad i blod og urin hos mennesker. Det kan være vanskeligt at påvise problemer med det enkelte stof, men blandingseffekten – også kaldet cocktaileffekten – bekymrer, for man kender endnu slet ikke nok til effekten af, at man påvirkes af flere stoffer på samme tid.
Ifølge Miljøstyrelsen vil de mængder af kemiske stoffer, som for eksempel findes i kosmetik, ikke umiddelbart give problemer, men hormonforstyrrende påvirkninger over lang tid fra mange forskellige kilder giver anledning til bekymring.
I september i år offentliggjorde Rigshospitalet et studie, der for første gang viser en synergieffekt af hormonforstyrrende stoffer, i mænds sædceller.

Hos Dalgaard finder du et stort udvalg af produkter der både er Svanemærkede og godkendt af
Astma-Allergi Danmark:

 • Grøn balance der har vaskepulver, opvasketabs, håndsæbe og toiletrens. Til kroppen: fodcreme, deodorant, ansigtsrens, øjen-makeup-fjerner og ansigtscremer. Til baby findes blandt andet badeolie, shampoo, pudder og zinksalve.
 • Neutral der har vaskepulver og opvaskemiddel. Til baby findes shampoo og vaskegel.
 • Skin O Care har bodylotion, vaskegel og deodorant – alle med økologisk aloe vera.
 • Derma, til mænd showergel til både body, ansigt og hår.
 • Desuden:
 • Eco egg som er vaskeæg uden kemikalier. Ægget lægges i vaskemaskinen ovenpå vasketøjet.
 • Mulieres både som vaskemiddel og til rengøring. Produkterne er baseret på olivenolie med dufte af essentielle olier.
 • Maistic plastposer og klude, fri for mikroplast.

September


JEG HOLDER AF HVERDAGEN ...

September er en sensommer måned ofte med høj blå himmel, klar luft og begyndende gyldne farver. September er også en gavnmild måned med mange velsmagende råvarer, æbler, pærer og blommer, friske og saftige nødder, løg og porrer, svampe og kantareller, for blot at nævne nogle.

”Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen”, sætningen er begyndelsen på et af Dan Turélls kendte digte. Og netop hverdagen er begyndt for langt de fleste efter en varm og solrig sommer.
For mange familier byder hverdagen på job, skole og fritidsinteresser, og mange ting der skal gå op i en højere enhed.
Dertil kommer hverdagens måltider og madpakker, men heldigvis er der hjælp at hente, hvis man har en travl hverdag.
I det følgende vil du finde tips og nemme opskrifter til morgenmad og madpakken. Ofte er det disse måltider, der har brug for lidt ny inspiration.
Til aftensmaden har Dalgaard færdige retter både fra Fiskebutikken og Delikatesseafdelingen. Retter der blot skal varmes eller tilberedes ganske let.
Torsdag tilbyder Fiskebutikken ”Torsdagsret” og i weekenden tilbyder Dalgaard ”Weekend Menu”, der består af tre retter.
Du kan også finde færdigretter fra ”Wooden Spoon”. De leveres i store sylteglas og fås fx som Boller i karry, Tikka Masala, Gullash, Veggie Curry med kikærter og Jordskoksuppe.
Kigger du i grøntafdelingen, ser du at sensommeren byder på en vifte af grønsager i alle de skønneste farver, lilla, rød, grøn og orange. I afdelingen finder du også frugt skåret i mindre stykker og lagt på is, fx halve meloner eller vandmeloner.

MORGENMAD
Morgenmaden er vigtig både for din krop og din hjerne, men det kan være let at springe den over på en travl hverdagsmorgen. Morgenmaden er vigtig for dit velbefindende i løbet af dagen, og springer du morgenmaden over, bliver du hurtigt træt og uoplagt og falder nemmere for usunde fristelser i løbet af dagen.
Morgenmaden skal være med til at holde blodsukkeret stabilt, starte forbrændingen og give dig energi til at yde det bedste.
Det er nok de færreste, der har oceaner af tid af morgenen, så måltidet må være let at tilberede, og måske allerede tilberedt aftenen før.
Nedenstående eksempler er fyldt med vitaminer, mineraler, antioxidanter og plantestoffer fra frugt, grønt, bær, frø og nødder – alt er med til at give din krop masser af næring og en god start på dagen.

Tips:
 • Du kan koge grød til flere dage, som står i køleskabet. En lille portion tages ud om morgenen og lunes og toppes med frugt eller bær, frø eller nødder.
 • Du kan have færdige små, tykke pandekager i køleskabet, som lige lunes næste morgen.
 • Chiagrød og ”over-night-grød” tilberedes aftenen før og stilles i køleskab til næste morgen.
 • Bland lidt matcha i yoghurt eller i chiagrøden – det giver en smuk lysegrøn farve og et ekstra energi-pift
 • Du kan købe små bægre med frugt skåret i mundrette bidder i Grøntafdelingen.
 • Hos Dalgaard finder du også færdige morgenmåltider fx et bæger ”Skyr med jordbær/rabarber”

Nedenfor får du nemme ideer og opskrifter til sunde og velsmagende måltider, der giver masser af energi.

Ideer til nemme morgenmadsmåltider:
 • Chiagrød med topping
 • Smoothie-bowls eller smoothie til at drikke
 • ”Over-night-grød”
 • Små tykke pandekager
 • Rugbrød med skiver af avocado
 • Blødkogt æg
 • Mysli eller granola med et surmælksprodukt
 • Rugbrød smurt med ricotta, dækket med tynde æbleskiver og til sidst et lille dryp ahornsirup
 • Rugbrød smurt med mandelsmør, dækket med tynde pæreskiver og drysset med hampefrø

Du kan finde opskrifter på grød, smoothies og varme drikke her på hjemmesiden, under Dalgaards Univers – Opskriftarkiv – under ”Grød” eller ”Diverse”. Her er et par nye opskrifter, der kan serveres som morgenmad.


FROKOST
For børn er frokosten ofte en madpakke, mens flere arbejdspladser for voksne ofte har en frokostbuffet.
Madpakken skal helst ikke ende i papirkurven, men i stedet være et lille højdepunkt i skoledagen. Der stilles store krav til madpakken, den skal kunne holde sig frisk, se indbydende ud og måske indeholde en lille overraskelse. I dag findes der heldigvis mange frokostbokse og små beholdere, der kan adskille maden, så den stadig er indbydende og ikke tager smag af hinanden.
Under ”Netop nu” kan du læse om madkasser og drikkedunke, der ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer.
Hos Dalgaard finder du færdige salater som ”Kikærtesalat med kylling”, ”Pastasalat med kylling”, ”Kartoffelsalat med frikadeller”, ”Bowls” med fisk og grønt i Fiskeafdelingen eller du kan få blandet din egen salat hos Delikatessen.
Krydderurter, ærteskud og spire er altid godt og giver skøn smag og masser af næring til frokosten. Grøntafdelingen har små tomater og skoleagurker, der lige passer i en madkasse.

Ideer til frokost:
 • Rugbrøds-sandwich med fyld af ost og skinke, agurk og peberfrugt
 • Sandwich med fyld af grønt – og spread med fx rødbede eller tomat/urter eller du kan købe Spinatcreme eller Cashewnøddecreme med paprika.
 • Humus med gnave-grønt af fx agurk, radiser, sukkerærter eller gulerødder. Koger du selv kikærterne, kan du koge en større portion ad gangen og fryse den ned i mindre portioner.
 • Kyllingelår (fra aftensmaden)
 • Små frikadeller, kyllingedeller eller grønsagsfrikadeller (fra aftenen før)
 • Et par skiver kød fra aftensmaden sammen med pesto eller puré af ærter/mynte eller edamamebønner
 • Kogte korn blandet med hakkede grønne blade og mynte, drysset med ristede mandler eller cashewnødder - og granatæblekerner
 • En salat blandet af vilde ris, pekannødder, finthakkede grønne blade, blåbær og vendt med lidt dressing
 • Friske forårsruller med fyld af kylling og grønt (kan tilberedes aftenen før) og et bæger med dip
 • Et stykke tærte, quiche eller paté fra aftenen før
 • Til voksne: en dåse sardiner med rugbrød, tomatbåde, avocado, karse og citron
 • Rugbrød smurt med persillesmør og toppet med skiver af agurk og skinke
Prøv én eller flere af nedenstående opskrifter:

Juli / August


FERIE I DANMARK MED KIG TIL UDENLANDSK MAD

”Staycation” – ordet dækker over det, at holde ferie i skønne Danmark. At holde fri, gå på opdagelse i alle Danmarks dejlige steder. At være steder hvor Wi-Fi ikke rækker og i stedet give plads til at fordybe sig i en god bog, være spontan, gå på opdagelse i den smukke natur, tid til familien og til gode, glade, nærende oplevelser. Tid til at tilberede mad sammen, og nyde at spise den sammen. Måske mad fra andre lande. Inspiration til mad fra Sverige, Mexico og Korea, kan ses i denne klumme.

SVERIGE
Sverige er ikke kun köttbullar med tyttebær, korv med mos, surströmning, Jansons fristelse og Kalles Kaviar. Vore svenske naboer kan levere råvarer og restaurantbesøg, der stimulere og glæder alle sanser. Fra Skåne i syd med masser af frugt og bær om sommeren, og svampe, vildt og æbler om efteråret. Og til den svenske vildmark i nord, hvor Magnus Nilsson på restaurant Fäviken tryller med råvarerne fra den svenske vildmark.
Man kan godt få en hotdog – en varmkorv i Sverige, men svenskerne foretrækker nu deres pølse med kartoffelmos, sennep og agurkemayonnaise. Du kan sagtens selv tilberede en pølse med mos, sennep og agurkemayonnaise som et nemt sommermåltid, gerne med pølser fra grillen. Agurkemayonnaise laver du ved at hakke syltede agurker, lidt rødløg samt chili og vende det med en god mayonnaise. Hos Dalgaard finder du et stort udvalg af velsmagende pølser. I sidste måneds (juni) klumme om Grill, kan du se, et udvalg af hvilke pølser Dalgaard har i butikken.
Matjessild er svenske kryddersild. Svenskerne spiser dem sammen med nye kartofler, cremefraiche og purløg. Et måltid du let kan tilberede herhjemme – og alle ingredienserne får du i Dalgaard. Englænderne har deres afternoon tea, og svenskerne har deres fika, der dækker over en kaffepause med lidt sødt, ofte i form af en kanelsnurre eller kardemommebullar. Vil du holde svensk fika hjemme, gøres det med stort held med kanelsnurrer og kardemommeboller.
Du kan også servere de lune, duftende boller og snurrer på morgenbordet i weekenden, eller på brunchbordet.
Fra min barndomsbesøg i Malmø husker jeg Spettekaka, en kage fra Skåne lavet af friske æg, kartoffelmel og sukke. Kagen er meget tør og en slags sukkersprød marengs, der serveres med is, flødeskum og friske bær. I dag er det slet ikke en kage, der appellerer til nutidens unge – hvilket er helt forståeligt!
Pytt-i-panna er kartofler og løg i tern stegt på panden, sammen med hvad der er af rester i køleskabet – bacon, pølser eller en rest af gårdsdagens steg. Serveres med diverse surt, spejlæg og engelsk sovs eller HP-sovs – og det hele fås hos Dalgaard.
Kräftor er røde krebs. Ved midsommer holder svenskerne krebsegilde. Krebsene koges i en lage af vand, salt og dild og serveres med snaps. Du kan gøre som, du har lyst, men krebs passer fint en sommerdag med kold hvidvin. Du kan købe æsker med frosne krebs i Dalgaard.

Opskrifter på svenske specialiteter:

MEXICO
De mexicanske hofretter kan sagtens trylles frem i Danmark, og et stort antal af de ingredienser, der benyttes, kan du købe i Dalgaard. Du finder fx tacos, tortillas, stærke og mildere salsa´er, jalapeno, mexicanske krydderiblandinger og cheddarsauce.
Mexicos udstrækning fra lunt tempereret til tropisk, fra kyststrækninger både i øst og vest og fra højland til lavland giver en mangfoldighed i råvarer og regionale retter.
Basen er majs, bønner og græskar og desuden chili, hvoraf der findes mere end 300 forskellige chilier i mange slags styrker fra mild til vanvittig stærk. Majs, der har været dyrket i flere tusind år, er en uundgåelig ingrediens, og er i det hele taget en rød tråd i måltiderne.
Som den guatemalanske forfatter Miguel Asturias skriver i sin roman ”Majsmennesker”, er majsen det livgivende guld for mayaerne, idet majsen kan dateres helt tilbage til 5500 før vor tid. Majs er grundlaget for alle de former for tortillas, der følger ethvert måltid i Mexico. De mest kendte er taco, tortillas, guesadillas og enchiladas.
En klassisk taco med vagtelæg og masser af grønne urter sammen med en tomatbaseret sovs. Eller tacos med pulled pork, hvor svindekødet marineres, steges og serveres med syltede løg. Du kan købe syltede løg, eller du kan selv tilberede dem (se opskriften på Mexicansk burger).
Her hjemme troede mange nok, at en taco var en sprød halvfoldet pandekage, indtil Rosio Sanchez åbnede sin lille tacobar i Torvehallerne, hvor vi ser, at mexicansk taco er små bløde majspandekager med fyld af fx løg, purløg, purløg, fisk eller kød og måske tomatsauce.
Taco kan serveres til morgenmad, hvor de serveres med røræg med bønner, stegte bananer og lidt syrnet mælk.
Tortillas kan fyldes med hummer, bønnemos og strimler af spidskål og grønne blade, serveret med en lysegrøn guacamole og en salat med løg og tomater frisker.
Måske vi tænker Italien, Grækenland og Spanien, når vi siger olivenolie, men olien dyrkes også i Mexico, og den har en smag af grønt græs, avocado og peber.
Nogle mexicanske råvarer ligner vores som agurk, mandarin, ingefær, lime, chili, ristede avocado og en bunke frisk koriander.
Retter som ristet blomkål i store stykker eller friske tomattern med masser af mandler, hvidløg og olivenolie smager vidunderligt.
Og Mexico er jo chokoladens land, så ingen dessert uden chokolade, og ofte sammen med tamarind og smag af figen eller avocado og lemoncurd. Du kan naturligvis få, de her nævnte ingredienser i butikken.
Du må ikke tro, at mexicansk mad er lig med haldbrand og chilistyrkeprøve. Maden er ofte mildt krydret med oregano, purløg og koriander. Det er i de tilhørende salsa og saucer, at man kan justere styrken.

Opskrifter på mexicanske specialiteter:

KOREA
De færreste kender det koreanske køkken. Det skyldes formentligt, at det overskygges af de to nabokøkkener i Kina og Japan. På nogle områder er de koreanske retter en slags lækker mellemvej mellem det japanske og kinesiske køkken, og på andre områder er de helt deres egne. Ofte spises maden som street food, gaderetter der dufter af grill og Østens aromatiske krydderier.
Til koreanske middage serveres gerne mange små grønne retter, der serveres sammen med stegt kød eller fisk eller suppe.
I det koreanske køkken ses ofte specialiteter i form af kimchi, nudler, dumplings, indvolde, salater, fisk, blæksprutte og kombucha. Sidstnævnte indeholder jo som andre fermenterede produkter præbiotika, der er ufordøjelige kulhydrater, som kan fremme de gode bakterier i tarmene. En sund tarmflora er bl.a. med til at styrke immunforsvaret. Du kan naturligvis købe færdig kombucha hos Dalgaard.
De sidste par år er der kommet fokus på koreansk tempelmad. På Netflex kan ses en meget smuk film om Jeong Kwan, en buddhistisk nonne, der tilbereder de enkelteste og smukkeste måltider, som har fortryllet nogle af verdens bedste kokke. Maden tilgodeser både krop, sind og ånd, og respekterer de buddhistiske tanker om enkelhed, renhed, harmoni og ikke mindst respekt for naturen. Ingredienserne er grøntsager, korn, bønner, tofu, frø, nødder, svampe, frugt, vilde urter og fermenterede fødevarer.
I år udkom bogen ”Wookwan´s Korean Temple Food”, skrevet af den buddhistiske nonne Wookwan.
Kimchi: man kan ikke sige koreansk mad uden at nævne kimchi, som er fermenterede grøntsager, primært kål, som koreanerne serverer til stort set alt. Traditionelt er det ikke krydret, men det sidste århundrede har det været tilsat varierende mængder af chili. Kimchi bruges i supper, for at give suppen et asiatisk præg, som tilbehør til ris og nudelretter, i en wokblanding, eller i rispapirruller. Den kan også bruges i burgere eller sandwich.
I dag ved vi, at kimchi indeholder sunde mælkebakterier, der medvirker til at vores tarmflora har den rette sammensætning af bakterier.
Bibimbap: måske Koreas nationalret, der serveres overalt, og som en tjener altid anbefaler som det første. Navnet betyder 'blandet måltid' og består af en brændende varm stenskål med ris, hvori du blander grønsagsrester fra køleskabet og tilsætter en krydret pasta.
Bibimbap er faktisk en ret, man kan lave af lokale danske råvarer, først og fremmest kål og gulerødder. Derudover er det en super nem ret at tilberede og en god måde at spise mange grøntsager på.
Ramyeon: er den koreanske version af den japanske ret ramen, som er en skål med en god fond eller bouillon og fyld af fx lidt kød, tang, shiitake svampe, forårsløg og eventuelt halve kogte æg.

Opskrifter på koreanske specialitetere:

Juni


NU ER DET GRILL-TID

Nu er det blevet sommer med lange lyse aftener og lune temperaturer. Det lokker mange af os til at få grillen i gang, så dagens måltid kan tilberedes og nydes under åben himmel. Grillmad behøver ikke kræve de store kulinariske forberedelser, et par gode pølser, et par salater, et godt brød og lidt dyppelse kan gøre det ud for et velsmagende og mættende måltid. Og med grillmad kan du tilgodese både vegetaren, børnene og kød-spiseren på en og samme tid.

Den nemmeste måde at tænde grillen er med en grillstarter, hvor der fyldes kul og små optændingsblokke i. Lad grillstarteren stå ca. 30 minutter, afhængigt af hvilke kul eller briketter, der anvendes. Har du en gasgrill, ja, så går det hurtigt at få den tændt.

Det er en god idé, ikke at branke kødet for hårdt. Stegeskorpen udvikler stegemutagener, der er forbundet med øget risiko for kræft. Du kan minimere risikoen for brankning, ved at vende kødet hyppigt og undgå for høje temperaturer og stikflammer. Det er også en god idé, at tage kødet ud i god tid. På den måde undgår du ligeledes, at det bliver branket før det når den rette kernetemperatur. Er der risiko for at kødet kan blive sejt – eller ikke færdigt på grillen, så kog eller bag det mørt i forvejen, så kødet kun mangler at få grillsmagen fra grillen.

TIPS TIL GRILLEN
Fisk steges på skindsiden, så hænger den ikke så let fast i grillristen, og skindet skåner fiskekødet mod at blive tørt. Skællene skrabes af skindet før fisken grilles. Fisk som laks, ørred, multe, havbars, makrel, sild, sardiner og rødfisk er fine at grille. Fladfisk som rødspætte, ising, rødtunge og pighvar grilles bedst i et grillnet, så fisken ikke hænger fast i risten, og så er det nemt at vende fisken undervejs.

Grillspyd kan du fx sammensætte således:
 • Laks, fennikel og courgette
 • Halloumi og grønne asparges
 • Kylling og aubergineskiver
 • Keftas eller små frikadeller sammen med cherrytomater og Halloumi
 • Tern af kød sammen med cherrytomater, løgbåde og cocktailpølser

Skal det gå hurtigt og være nemt, så køb et par gode pølser, et godt brød og et glas pesto, som serveres sammen med en salat af tomater, mozzarella og basilikum. Eller du kan blande en salat fra Delikatessens salatbar eller Grøntafdelingens Veganske salatbar.

Hos Dalgaard finder du grillpølser fra fx:
 • Slagter Munch
 • Aalbæks pølser, som kan være Kyllingepølser, eller pølser med krydderurter eller en med bacon
 • Slagterafdelingens egne pølser

Vil du forkæle kødspiseren, så har slagterafdelingen bøffer af Herford kvæg fra Ørsholt Gods v/Peter Beier, eller lam og andre spændende udskæringer lige til at lægge på grillen. Slagteren har, som tidligere nævnt, deres hjemmelavede grillpølser med smag af ”Chili og BBQ”, Okse og jalapenos” eller med ost.

Ønsker du røgsmag i maden, kan du tilføre den ved hjælp af røget salt, røget paprika eller en barbecuedressing med røgsmag.

Hos Dalgaard finder du:
 • Røget Hot Paprika fra Mill&Mortar
 • Røget Sød Paprika fra Mill&Mortar
 • Smokey Sally fra Mill&Mortar – et fantastisk krydderi, der kan anvendes både til rub og i marinader
 • Liquid Smoke, som er flydende røgsmag, som forstærker røg og grillsmagen i saucer og marinader

Har du en vegetar til middag, så prøv grillet hjertesalat med frisk gedeost på toppen, grillede nye gulerødder, peberfrugter, asparges, portobello svampe, søde kartofler, fennikel eller aubergineskiver – eller klassikeren grillede majskolber. Grønsager som peberfrugt, løg og courgette skal blot grilles kort tid ved høj varme. Lad dem køle lidt af, skær dem i mundrette bidder og bland dem med olie smagt til med rosmarin og citron. Du kan også servere grillet Halloumi-ost.

Halverede citroner kan lægges direkte på grillen. Varmen frigiver citronens æteriske olier, fremkalder en let sødme og gør det nemmere af presse saft af citronen til fx fisk eller dressinger.

Nye kartofler kan grilles, ved at de pakkes i alufolie sammen med friske krydderurter, salt og olivenolie. Både salat, kød og de grillede grønsager, kan du servere sammen med velsmagende dips og dressinger, eller du kan servere hummus, tapanade eller pesto, som kan smøres på brød eller anvendes sammen med rå grønsagsstave.

Du kan grille frugt til dessert på eftervarmen på grillen, fx ananas, nektariner eller bananer.

TILBEHØR TIL KØD & GRILLPØLSER:
 • Håndlavet BBQ Sauce fra Annas Gourmet – en mindre virksomhed på Fyn
 • Triple Crown BBQ Sauce fra USA. Saucen er både vegansk, økologisk og glutenfri
 • Stokes: ”Sweet & Sticky Sauce” og ”Hot and Spicy med rød chili”
 • Stokes: mayonnaise med chili eller rosmarin og purløg eller den helt klassiske
 • Sweet Baby Ray´s: ”Originale Barbecue Sauce” og ”Honey Chipotle Barbecue Sauce”
 • Maille´s sennepper: den originale, ”Dijonnaise”, ”Wholegrain sennep” og en sennep tilsat honning
 • Ketchup fra: Heinz, Mutti, Beauvais og Stoke
 • Brioche boller og pølsebrød
Opskrifter til grillmad & tilbehør:

Flere artikler...

 1. Maj
 2. April
 3. Marts
 4. Februar

Månedens klumme 2018

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00