Netop nu

Oktober

NYT FRA FISKEAFDELINGEN
Fiskeafdelingen tilbyder røgvarer røget i egen rygeovn. Lige nu kan du købe varmrøget islandsk laks med topping af fx hvidløg, sort peber, mandel eller citron. Du finder også skønne røgede makreller og store, flotte sild røget i egen rygeovn.
Du kan få et hurtigt, sundt og nemt måltid ved at servere et stykke varmrøget laks sammen med en håndfuld babyspinatblade, en håndfuld cherrytomater, en halv avocado i tern og til sidst et drys hampefrø over. På den måde får du proteiner og omega-3 fedtsyrer fra laksen, lykopen og betakaroten fra tomaterne til dine øjne, slimhinder og immunforsvar. Magnesium, kalk og K-vitaminer fra spinaten til gavn for dine knogler og fibre, mineraler og omega-3 og 6 fra hampefrøene.
Fiskeafdelingen tilbyder det smukkeste skaldyrsfad blandt andet med østers, krabbeklør, hummer, jomfruhummer, store tigerrejer og rose rejer samt skaldyrsdressing og aioli. Fadet bestilles med dags varsel og koster pr. person kr. 275.

NYT FRA BOLIG & BLOMSTER
Det er let at blive fristet, når man går forbi afdelingen for ’Blomster og bolig’. De smukkeste buketter, grønne planter og brugsting til boligen lokker virkeligt.
Du finder puder og tæpper i jord- og efterårets farver. Og krukker og vaser i farven støvet rosa eller douche blå og grønne farver.
Grønne planter hitter stadig i boligen, som fx Pilea også kaldet Præstekrave, Fingerphilodendron og et stort udvalg af kaktus. De er alle nemme at passe.
Der er også et fint udvalg af kranse enten til at hænge eller lægge på et fad.
Du finder også de flotteste orange-gule pyntegræskar i mange størrelse til både inden- og udendørs brug.
Udvalget af planter, buketter og afskårne blomster skifter hele tiden, og der er altid ny inspiration at hente.

SUNDE, HURTIGE SNACKS
Hav gerne en snack med på farten, så har du et sundt alternativ ved hånden, og undgår de mange usunde fælder – og er godt kørende hele dagen.
Sunde snacks behøver ikke tage lang tid at tilberede – og alle ingredienserne finder du hos Dalgaard.

 • Frosne vindruer er friske, smukke snacks, hvad enten de er grønne eller blå
 • Kinaradise, er lækkert gnavegrønt med et højt indhold af fibre, magnesium og C-vitamin
 • Edamame-bønner er små grønne bønner med et højt proteinindhold. De har mange fibre og er lette at tilberede fra frost. Bland dem fx med æbletern og et drys salt – eller med tørrrede tranebær og nødder
 • Bladselleri har en perfekt lille hulning, til at fylde fx med peanutbutter eller krydret flødeost
 • En banan sammen med mandler eller nødder
 • En halv avocado med hytteost og granatæblekerner
 • Barer, kugler eller cubes fra Cocohagen. De er alle økologiske, veganske og uden tilsætning af sukker og tilsætningsstoffer
 • Raw Bites med smag fx af kakao, peanuts, cashewnødder eller kokos.

OPBEVARING AF FRUGT & GRØNT
Det kan være svært at gennemskue om æbler, tomater, løg, agurker og bananer skal i køleskabet eller de har bedre af at stå på køkkenbordet.
Tommelfingerreglen er, at frugt og grønt fra sydlige himmelstrøg, ikke har godt af, at komme i køleskabet, fordi de generelt ikke har det så godt med kulde. I køleskabet mister de hurtigt deres smag. Nogle frugter udskiller luftarten ethylen, når de modnes. Det kan give problemer, hvis de opbevares sammen med anden frugt og grønt. Til eksempel kan ethylen fra æbler give gulerødder en bitter smag, og få agurken til at modnes for hurtigt.

 • Avocadomå ikke komme i køleskabet, da det stopper modningen, og avocadoen får mørke pletter. Bør stå i en skål på køkkenbordet.
 • Tomaterskal ligeledes stå i en skål på køkkenbordet. I køleskabet mister de smag, og modningen går i stå.
 • Løg og hvidløgskal opbevares meget tørt, gerne i en skuffe i køkkenet. Ikke i plastpose og ikke i køleskabet.
 • Bananermå ikke komme i køleskabet, for så bliver de sorte. Er bananerne umodne, kan de modnes sammen med fx tomater eller avocado.
 • Kartofleropbevares tørt, men køligt (5-10°) og mørkt.
 • Kålopbevares i en plastpose i køleskabets grønsagsskuffe.
 • Æbler og pærerhar kort holdbarhed ved stuetemperatur, og holder sig bedst i køleskabet.

ET PAR AF EFTERÅRETS KRYDDERIER
Krydderier giver maden et velsmagende pift, samtidigt med at de nærer os, virker antiinflammatoriske og har en varmende virkning på kroppen, som er super godt her i den kolde tid. I dag bruger vi krydderier i stort set al slags mad både i det søde og det salte køkken. Det være sig lige fra ovn- og gryderetter, grønsagsretter, havregrød til kager og desserter.
Her er lige et par hurtige og nemme tips:

 • Kanel– spises kanel i store mængder er det en god idé at vælge Ceylon kanel, da kassia-kanelen kan være giftig i alt for store mængder.
 • Gurkemeje– dens sunde egenskaber er der forsket virkeligt meget i. Gurkemeje optages bedst sammen med sort peber og olivenolie. Du kan læse mere i oktober måneds artikel om gurkemeje.
 • Nellike– ofte tænker vi jul, når vi hører ordet nellike, men nellike passer også fint i smoothies, chiagrød og raw-kugler.
 • Kardemomme- et lidt overset krydderi, desværre – for det giver en fantastisk smag i mange retter, smoothies, grød og kager. Kardemomme virke fordøjelses-fremmende, og tygger du frøene, så giver de frisk ånde.
 • Ingefærgør sig godt i enhver smoothie eller shot. Den er blevet utrolig populær og kan købes i små og større flasker som shots og ingefærdrik. Anvendes til alt fra forkølelse, migræne og ledsmerter.
 • Tørret oregano- meget velsmagende i en varm tomatsauce, men fungerer lige så godt i en vinaigrette – lækker olivenolie, et par dråber æblecidereddike, en tsk. sennep og masse af oregano.
 • Chili– giver varme i maden og kroppen, og der findes et utal af variationer af chili-gryderet både med og uden kød. Hvis du ved et uheld kommer for meget chili i retten, så kan du redde retten med yoghurt eller honning.

HALLOWEEN & GRÆSKAR
Går vi tilbage til 1920-30-erne var det almindeligt at lave roelygter, som man satte lys i. Det var dengang den amerikanske Søren Brun og hans store græskarmand endnu ikke var kendt i Danmark.
I dag har vi indført Halloween, der stammer fra USA, hvor man, i mange år, har skåret Græskarmænd med uhyggelige og dekorative ansigter.
Nu har vi tradition for at stille udhulede græskar med stearinlys udenfor, en kærkommen ting i den mørke tid.
Men græskar kan andet end at pynte, den smager vidunderligt og kan anvendes både i det søde og det salte køkken.
Græskar er, sammen med den søde kartoffel, den grønsag, der indeholder flest karotenoider, som er det orange farvestof, der giver græskaret dets flotte farve.
Desuden er fiberindholdet vældigt højt, til gavn for både din fordøjelse, din afgiftning og din hormonbalance.
Græskar fås i mange størrelser, også i en lille udgave kaldet Hokkaido-græskar.
Du kan også købe Spaghetti græskar, hvor kødet kan rives med en gaffel til tråde, der bruges som en slags spaghetti.
Græskar kan serveres som suppe, tilberedt sammen med gulerødder og ingefær, eller du kan spise græskar fyldt med ris, valnødder, vandkastanje, rosiner og svampe.
Eller kom græskarkød i kartoffelmosen, det giver både god smag og fin farve.
Græskar er sødlig i smagen og kan derfor også bruges til desserter, som bagt græskar-dessert eller i tærter og ”Pumkin-pie”.
Mangler du inspiration til brug af græskar, så har Kiosken bogen ”Overask med græskar” skrevet af Søren Staun Petersen. Bogen er fyldt med skønne opskrifter, lige fra det salte til det søde, samt suppe, brød og drinks med græskar. Bogen giver fx opskrifter på Græskarpasta i citronsauce, Græskarvafler, Græskarfritter, Græskar-kartoffelsalat, Hasselback butternut, Græskar-kartoffelmos, Syltede græskar i ingefær og chili og Græskar-crumble.

Spaghetti af græskar
Skær græskarret over og fjern kernerne. Smør skærefladerne med olivenolie og lag de to halvdele med skærefladen nedad på en bageplade med bagepapir. Bag græskarrene i en 180° varm ovn 30-45 minutter. Tag dem ud og lad dem køle ca.15 minutter. Herefter løsnes med en gaffel, så kødet bliver som spaghettitråde. Spaghettitrådene kan eventuelt vendes i olivenolie, hvidløg og revet parmesanost.

September

LØG & PORRER
Løg og porrer er old-school i køkkenet. De er basale i madlavningen, ikke mindst løg, der kan bruges i alle kombinationer. I supper, gryderetter, tærter, bløde løg til en bøf, som smagsgiver i dressing og marinader eller rå på en sildemad. Ja, løg kan bruges til det hele og er godt at have ved hånden.
Der er masser af løg at vælge mellem: zittauerløg, skalotteløg, rødløg, salatløg, forårsløg, purløg og hvidløg.
Porren kan tilberedes ganske enkelt: damp den i lidt vand med smør. Krydr med salt og peber, og server den med reven parmesanost, kogte æg og lidt kapers.
Eller skær porren i 10 cm lange stykker og steg dem ved lav varme ca. 20 minutter, hvorefter de serveres med en senneps-eddike-dressing.
Toppen kan bruges som suppevisk.
Både løg og porre er fra familien Alliaceae, der også lægger navn til det indholdsstof der kaldes allicin, en svovlholdig forbindelse, der både virker bakterie- og svampehæmmende og virker som antioxidant.
Porre og løg er gode kilde til vitaminerne A, B, C og K, samt mineralerne kalk, jern, magnesium og kalium.
Porrer indeholder desuden quercitin og kaempferol, flavonoider (plantestoffer) med antioxidant og antiinflammatorisk virkning.
Nyere studier viser, at kaempferol kan mindske risikoen for visse kræftformer og beskytte vores hjerte-karsystem.


BLÅBÆR
Blåbær er sunde, smukke og smager helt eventyrligt. De får deres smukke farve fra plantestoffet antocyanin, der virker som en kraftig antioxidant og beskytter mod inflammation.
Antocyaniner er følsomme over for lys og varme, og kogning vil ødelægge en del af deres egenskaber, så friske bær er bedst.
Du får også C-vitamin, der styrker dit immunforsvar og dit bindevæv. Desuden får du fibre til gavn for din fordøjelse, og plantestofferne, quercitin og ellagsyre, der beskytter dine celler mod skader fra frie radikaler.
Blåbær har lavt indhold af frugtsukker og giver derfor ikke ubalance i dit blodsukker. Du kan bruge blåbær til desserter og kager, til drys på morgenmaden eller salater eller blande blåbær i din smoothie sammen med banan, mælk/mandelmælk, lidt usprøjtet reven citronskal, græskarkerner og et drys kanel.


SENSOMMERENS ÆBLER
Filippa, Guldborg og Ingrid Marie er blot nogle af de mange aromatiske æbler, der findes. Den ældste æblesort i Danmark er Gråsten æblet, der stammer fra omkring år 1700 og er kåret som Danmarks nationalæble. Æbler smager vidunderligt og kan anvendes på et utal af måder både til salater, fisk og fjerkræ, og i det søde køkken til desserter, kager og marmelade. Æbler har et højt indhold af næringsstoffer og indeholder pektin, som er fibre, der er guf til de gode tarmbakterier. Æbler er også fyldt med plantestoffer, fx catechiner der beskytter hjernen og bedre hukommelsen – og quercitin som beskytter mastcellerne i immunforsvaret - og øger insulinfølsomheden. Desuden indeholder æbler C-vitamin, som du bl.a. bruger til dit immunforsvar og dit bindevæv. Der er stor forskel på C-vitaminindholdet i de forskellige sorter, især Discovery og Belle de Boskoop er rige på C-vitamin.
I Grøntafdelingen finder du blandt andet æbler fra Frydenlund Frugtplantage, der ligger i Vedbæk. På Frydenlund arbejdes der bevidst på at få et fornuftigt forhold mellem nytte- og skadedyr for at undgå unødig sprøjtning. Deres miljøstrategi er meget klar: "Så lidt kemi som overhovedet muligt, til glæde for miljøet, forbrugerne og os selv". Du kan også købe æblemost fra Frydenlund – mosten forhandles i 3 forskellige størrelser.


MILJØVENLIGE PRODUKTER
Rengøringsartikler fra Maistic – 0% mikroplast
De fleste rengøringsartikler indeholder plastik. Plasten slides af i små bitte stykker ved dagligt brug, og gennem afløb og ved brug inde og ude ender de små plaststykker i hav og natur. Disse små stykker plastik kaldes mikroplast.
Hverken plast eller mikroplast kan nedbrydes i naturen. Der er mikroplast på landjorden, i havet, i luften og sågar i vores drikkevand. Det bliver spist af både havdyr og landdyr, hvorefter det bliver optaget i fødekæden og i sidste ende kan det have skadelige virkninger på os mennesker.
En anden bekymring er, at mikroplast i vandet binder kemikalier, som kan være hormonforstyrrende og faktuelt ved vi, om de hormonforstyrrende stoffer:

 • at de giver mænd nedsat sædkvalitet
 • at de giver nedsat fertilitet
 • at piger kommer tidligere i pubertet
 • at risikoen for ADHD stiger
 • at kvinder kommer tidligere i overgangsalder
 • at de øger risikoen for hormonfølsom kræft

  Hos Dalgaard finder du rengøringsartikler og diverse poser fra Maistic, der ikke indeholder mikroplast.
  Du finder:
 • AltmuligKlude lavet af 100% naturlig viskose af træfibre. De fås i hvide med print eller lysegrønne og kan vaskes ved 60°.
 • Poser: fryseposer i 2, 4 og 8 l. Desuden affaldsposer og bleposer.
 • Serien omfatter også guldklude og ridsefri skrubber.

  Engangs-Bio-tallerkner, bestik og krus
  Her finder du:
 • Bio-tallerkner i en sød og anderledes facon. Tallerknerne er et naturprodukt fra sukkerrørs produktion.
 • Bio-kopper fremstillet af træfibre
 • Bio-bestik, knive og gafler
 • Sugerør med ballonmønster. 100 % biologisk nedbrydelige. Sugerørene er fremstillet af levnedsmiddelgodkendte materialer uden brug af bly, klor og blødgørere. Sugerørene er 100% nedbrydelige og holder mindst 2 timer i vand uden at blive opløst.


Bambuskrus:
krus af 100% bambus designet af den tyske designer Pino. Bambuskrusene er behagelige at røre ved, de er brudsikre, og tåler maskinopvask. De findes i farverne karrygul, lyseblå, pink og brun, og farverne stammer fra planteudtræk. Krusene leveres enkeltvis eller i en pakke med 4 styk.


Madkasser og drikkedunke
Produkter fra Sistema omfatter madkasser, opbevaringsbeholdere og drikkedunke. Alle findes de i flere størrelser og farver. Produkterne er fri for de hormonforstyrrende stoffer som phthalater og BPA (Bisphenol A).

Juli / August

ÆRTER

Ærter er en sommerhit for både små og store, og er noget af det mest sommerlige, vi kan spise. De mætter, har en skøn sødmefyldt smag og pynter med deres smukke grønne farve. De er skønne rå, men passer også godt i en af sommerens lækre tilberedte retter.
Ærter er en såkaldt grov grønsag, hvilket vil sige at de er fyldt med fibre, som giver mæthed og er sundhed for din fordøjelse. Ærter indeholder flere vitaminer og mineraler, bl.a. C-vitamin, der styrker dit immunforsvar og bindevævet i huden og omkring dine led. Desuden får du kalium, som er en basisk mineral, der medvirker til, at kroppen ikke bliver for sur. Den smukke grønne farve kommer fra klorofyl, der hjælper til at holde kroppen ren for affaldsstoffer og toksiner.
Du kan anvende ærter til fx:

 • Ærtedip og ærtecreme
 • Pynter i alle salater
 • Smager skønt og er sommerligt i en risotto
 • Kold eller varm ærtesuppe, drysset fx med ristede mandler, ristet bacon eller dukkah
 • På en pizza med kartofler, radiser og ærter
 • Ærter smager lækker sammen med rygeost
 • Ærter kan vendes i pasta carbonara
 • Ærter bonne femme eller ærter francaise

Dejlige opskrifter med ærter:


GULERØDDER

Hvad enten du trækker nye gulerødder op af jorden i din have, eller du køber nye danske gulerødder hos Dalgaard, så er de både smukke, sprøde, sødmefyldte og virker næsten som små sunde næringsbomber.
Når du spiser gulerødder, får du betacaroten, der er en antioxidant, og omdannes til A-vitamin, der er vigtigt for dine øjne og din hud. Man mener ligefrem, at A-vitamin kan være med til at forebygge ældning af huden og aldersbetinget nethindedegeneration.
Seneste forskning viser at gulerødder formentligt forebygger udviklingen af tarmkræft. Forskning på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital viser, at forsvarsstofferne falcarinol og falcarindiol, som findes i gulerødder, er i stand til at reducere antallet af svulster i rotters tarme med op til 83%. En sådan effekt kan opnås ved at spise 3-4 gulerødder om dagen. De virksomme stoffer findes også i andre grøntsager som knoldselleri, bladselleri, persille og pastinak, men allermest i gulerødder.
Der sidder masser af vitaminer og mineraler i skrællen på guleroden, så du kan med fordel blot vaske den grundigt og spise skrællen med.

Dejlige opskrifter med gulerødder:

MIX-SELV LAKSETATAR FRA FISKEBUTIKKEN
Som noget nyt, kan du nu købe Mix-selv laksetatar i Fiskebutikken. Det vil sige, du får laksetern, af islandsk laks, for sig selv - og en grønsagsblanding for sig selv, men det hele i et samlet bæger. Du har tidligere kunnet købe frisk laksetatar i butikken, men denne emballage giver en lidt længere holdbarhed. Du kan købe tun-tatar på samme måde.
Både laks og tun er rige på de sunde omega-3 fedtstyrer, der gavner både dine led, din, hud, øjne og din hjerne. Desuden virker omega-3 fedtsyrerne antiinflammatorisk, således at de kan være med til at dæmpe eventuelle led- og muskelsmerter.
Desuden giver fiskene dig A- og D-vitamin, som begge styrker immunforsvaret.


OLIVEN & OLIVENOLIE
Oliven og olien derfra er højaktuel lige nu i sommerens salater og andre kolde retter, ikke mindst retter fra Middelhavsområdet.
Olivenolie er beskrevet fra tidernes morgen som smuk og helbredende, og med sine monoumættede fedtsyrer er det en sund olie både ind- og udvortes. De monoumættede fedtsyrer i olien gør olien egnet til at sautere i – hård opvarmning på en pande tåler olien ikke – og slet ikke at begynde at ryge.
Olivenolien medvirker til et sundt kolesteroltal, og kan være med til at mindske risikoen for visse kræftformer.
Oliven, og dermed deres olie, indeholder desuden sunde plantestoffer oleocanthal og oleacein, der virker som antioxidanter og mindsker inflammation. Oleocanthal virker næsten som det antiinflammatoriske og smertestillende middel Ibuprofen.

Du kan smage på olivenolien, hvor meget oleocanthal, der er i. Smager den lidt bittert og virker skarp bag i ganen, så er der meget i - ofte giver det trang til at hoste.
Der er et stort, rigt udvalg i Dalgaard af både oliven og olivenolier.


Gør livet nemt og enkelt her i løbet af sommeren og benyt oliven og olivenolie i mange af sommerens salater:
 • Nye grønne bønner tilberedt med frisk oregano og olivenolie
 • Dampede kartofler dryppet med olivenolie og drysset med purløg, salt og peber
 • En let salat med tomat, basilikum og mozzarella
 • Panzanella, en italiensk klassiker
 • Salad Nicoise, en fransk klassiker
Opskrifter på 2 lækre sommersalater:

Juni

BYG EN SALAT
Tænk i forskellige teksturer ved at kombiner sprøde, bløde, knasende og cremede teksturer, blandt andet nødder, fisk og skaldyr, ost, grillede grønsager, avocado, lynstegt kød, sprøde salater og en dressing.
Dressingen har flere funktioner: den binder salatens smage og teksturer sammen. Den kan tilføre smag, og desuden giver den salaten væde. En kombination af god olivenolie, citronsaft, lidt sennep og salt er en klassiker.
Friske krydderurter er altid godt, gerne rigeligt og flere forskellige slags – og så ser det smukt på salaten.
Salatblade: det er vigtigt at salaten er lækker og indbydende og nem at spise. Så riv gerne salatbladene i mundrette bidder. Længere nede i teksten kan du se omtale af nogle af de mange salattyper, som Dalgaard forhandler – lige som du også finder poser af blandede salater i Grøntafdelingen.

En velkomponeret salat kan sagtens være et fuldgyldigt måltid i sig selv - eller tilbehør til sommerens retter.

Det kan være salater af:
 • Stegt kyllingekød, blød avocado, æbletern og babyspinat – vendt med en pesto af friske ærter, mynte, citronsaft og hvidløg
 • Tabbouleh af blomkål og courgette vendt med friske krydderurter som persille, koriander og mynte – pyntes med granatæblekerner og hakkede valnødder
 • Tunsalat med cherrytomater, kogte bønner, basilikum, kapers, oliven og rødløg
 • Salat af rejer, mangotern, agurkestrimler og brøndkarse
Hos Dalgaard finder du spændende og velsmagende dressinger til din salat:
A L Oliviers dressinger er franske dressinger fra en virksomhed nær Nice:
 • Olivenolie og balsamico
 • Olivenolie, rosmarin, citron og timian
 • Olivenolie, lime, ingefær og mango
 • Dressinger fra Newman´s Own:
 • Ranch (dild og hvidløg)
 • Caesar
 • Blue Cheese
Stokes dressinger:
 • Creamy Ceasar
 • Mango & Orange
 • Hindbær & Balsamico
Der findes et utal af skønne salater, hver med deres smag og udseende:
 • Feldsalat også kaldet vårsalat, er hvor hver plante danner en lille åben roset af små blade. Smagen er mild med nøddearoma. Den passer fint sammen med valnødder, der har ligget i valnøddeolie, lidt balsamico-eddike, salt og peber. Til sidst vendes salaten i.
 • Egeblad kaldes også for rød krølsalat. Den er smuk at se på, alene med dens farvespil i rødlige og grønne nuancer. Bladene sidder løst og er krøllede, hvilket man skal være opmærksom på, når man skyller den – der kan sidde jord i mange små folder. Egeblad er en mild salat, der fint kan blandes med andre salater og krydderurter.
 • Romainesalat, også kaldet romersk salat, er en salat med lange faste blade og en karakteristisk nøddeagtig smag. Salaten anvendes ofte til Cæsarsalat.
 • Friséesalat kaldes også kruset cikorie. Det er en meget kraftig og let bitter salat, som passer fint i blandinger med andre salattyper. Den er god som pynt, da den er meget dekorativ.
 • Radicchio er det italienske navn for rød cikoriesalat. De bitre rød-lilla salathoveders smag og farve giver en god kontrast, når den blandes med andre typer af salatblade. En del vil syntes, at radicchioen er for bitter serveret for sig selv, men prøv den sammen med noget sødt som fx skiver af moden pære.
 • Rucolasalat kaldes også salatsennep og har en let bitter peberagtig smag. Den er egentligt ikke en salat, men hører til Korsblomstfamilien og er uhyre populær. Brug de hele blade eller riv de store blade i mindre stykker. Vend dem i en vinaigrette eller blot lidt god olivenolie suppleret med flager af parmesanost.
 • Mangoldsalat er smuk med sit grønne blad og den røde stilk, og den pynter i enhver salat. Den kan anvendes i en blanding af andre salatblade. Eller den kan vendes med kogte rødbedetern, balsamicoeddike, olivenolie og fetaost.

ASPARGES:
Netop nu er det sæson for grønne og hvide asparges. Asparges smager skønt, de er smukke og fyldt med masser af næring. De har fibre, der gavner din fordøjelse. Desuden binder de kolesterol og brugte hormoner til sig, og får dem ud af kroppen. Asparges er desuden rige på B- og C-vitaminer, og indeholder stoffer, der til gode ser leverens afgiftningsevne – og så er asparges kalorielette.
Asparges er nemme at tilberede på grillen, fx kan du grille asparges og lægge dem på et fad. Dryp derpå med brunet smør og drys med ristede mandelflager. Eller grillede asparges drysset med rucolasalat og høvlet parmesan og dryppet med balsamicoeddike.

Prøv min lækre opskrift:salat m/asparage, bacon & babyspinat


KRYDDERURTER: Krydderurter giver masser af smag til kød, fisk og grønsager.

 • Mynte fås i flere varianter, og er en klassiker sammen med lam. Friskhakket mynte smager fantastisk i yoghurt og frugtsalat eller i en smoothie. Smager også skønt i friske rå forårsruller sammen med agurk, gulerødder og koriander
 • Dild kendes som drys på kartoffelmaden eller i kryddersmør. Dild mister sin smag ved opvarmning, så den skal først tilsættes lige inden serveringen
 • Purløg anvendes til æggeretter, kartofler, salater og marinader – og naturligvis som det grønne drys
 • Citronmelisse benyttes både i det søde og det salte køkken. Til salater, fisk, saucer, supper og desserter
 • Oregano har en let røget smag, der passer godt til tomater, lam, fisk, pasta og pizza. Er også fin i farsretter, gerne sammen med persille og en smule rosmarin
 • Estragon passer fint til fisk, kylling, svampe, tomater og i bearnaisesauce
 • Koriander er allerbedst drysset rå. Koriander passer i salsa, guacamole og asiatiske retter. Enten kan man lide den – eller ikke. Kan man li` den, så er den velegnet til at fjerne tungmetaller fra kroppen
 • Basilikum kendes især fra pesto, eller sammen med skiver af tomater og mozzarella. Den anvendes bedst frisk, hvor dens aromatiske smag bevares
 • Bredbladet persille anvendes til pesto, marinader, salater eller i en smoothie fx sammen med dadler og mandelmælk
 • Brøndkarse egner sig til pynt på æggeretter, til kryddersmør og i omeletter. Eller ganske enkelt som tilbehør til fisk eller kød
 • Timian har en karakteristisk aroma, der passer godt til okse- og svinekød. Til kylling, supper, gryderetter og i saucer
 • Rosmarin passer sammen med ovnstegte kartofler, hvidløg, lam og ris. Og passer fantastisk sammen med tomater, serranoskinke og mozzarella

BLOMKÅL:
I tidligere artikler har jeg nævnt blomkål, men et blomkålshoved har bare så mange anvendelsesmuligheder både sommer og vinter, at det må med igen. Og så er den super sund.
De små buketter ligner næsten små valnødder, og begge minder de lidt om vores hjerne i udseende. Begge er de super kost til din hjerne. Blomkål er fyldt med B-, C- og K-vitaminer og plantestoffer, der alle holder hjernen skarp og stimulerer hukommelsen. Desuden stimulerer kål din lever til at arbejde optimalt, så kroppen bliver fri af uønskede toksiner.
Blomkål kan medvirke til at forebygge de hormonfølsomme kræftformer, fordi kål er hormonvenlig og påvirker leverens enzymer, så de fremmer udskillelsen af den skadelige østrogenform.
Blomkål er en fantastisk kilde til mineralet mangan, der hjælper kroppen med at producerer energi ud fra den mad, du spiser.
Blomkål giver et stabilt blodsukker, og de der hælder til LCHF (low carb high fat) bruger ofte blomkål til pizzabund, en wrap eller som erstatning for ris og couscous, for at minimeremængden af mel og korn.
Blomkål har desuden en særlig evne - den gør ting cremede – tænk blot på blomkålssuppe, der kan blive cremet helt uden fløde.

Prøv en af disse to delikate salater m/blomkål:
Enkel salat m/blomkål, saltede mandler & parmesan Salat m/blomkål & friske ærter

SANKT HANS DEN 23. JUNI
Sidst i juni er det midsommer og Sankt Hans, og denne dag blusser bålene rundt i hele landet. I Hørsholm er der bål ved søerne ved Hørsholm Kirke.
Det er Johannes Døberen, der har lagt navn til Sankt Hans. Kombinationen af heksen på bålet og Midsommervisen er, så vidt vides, brugt første gang ved en midsommerfest på Jelling Seminarium omkring år 1900. Selve visen stammer fra Holger Drachmanns ”Der var en Gang”, som blev opført på Det Kongelige Teater i 1887. Danmarks sidste heks blev henrettet i 1693!
Ofte lægger Sankt Hans aften op til, at man samles med venner og familie. Det kan være ganske enkelt med grillpølser og snobrød over bål, grillede skumfiduser - og en kage eller dessert derefter.
Eller måske serveres fisk eller skaldyr kombineret med grønne eller hvide asparges, en rejemad, pil-selv rejer eller et stjerneskud. Eller stegte kyllingelår, pariserbøf eller frikadeller og kartoffelsalat.
Desserten kan være jordbærkoldskål, jordbærkage eller friske jordbær med is eller flødeskum til.
Skal der en picnickurv med til bålet, kan den fyldes med pandekager fyldt med laks og citroncreme, rejesalat med belugalinser, bønnecreme, lækkert brød, sandwich med tun- eller hønsesalat, muffins og rabarbersaft – og kølig vin til de voksne.

Opskrifter til Sankt Hans: Grøn bønnecreme Jordbærkage

Flere artikler...

 1. Maj
 2. April
 3. Marts
 4. Februar

Netop nu 2018

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00