Netop nu

Oktober

NYT FRA FISKEAFDELINGEN
Fiskeafdelingen tilbyder røgvarer røget i egen rygeovn. Lige nu kan du købe varmrøget islandsk laks med topping af fx hvidløg, sort peber, mandel eller citron. Du finder også skønne røgede makreller og store, flotte sild røget i egen rygeovn.
Du kan få et hurtigt, sundt og nemt måltid ved at servere et stykke varmrøget laks sammen med en håndfuld babyspinatblade, en håndfuld cherrytomater, en halv avocado i tern og til sidst et drys hampefrø over. På den måde får du proteiner og omega-3 fedtsyrer fra laksen, lykopen og betakaroten fra tomaterne til dine øjne, slimhinder og immunforsvar. Magnesium, kalk og K-vitaminer fra spinaten til gavn for dine knogler og fibre, mineraler og omega-3 og 6 fra hampefrøene.
Fiskeafdelingen tilbyder det smukkeste skaldyrsfad blandt andet med østers, krabbeklør, hummer, jomfruhummer, store tigerrejer og rose rejer samt skaldyrsdressing og aioli. Fadet bestilles med dags varsel og koster pr. person kr. 275.

NYT FRA BOLIG & BLOMSTER
Det er let at blive fristet, når man går forbi afdelingen for ’Blomster og bolig’. De smukkeste buketter, grønne planter og brugsting til boligen lokker virkeligt.
Du finder puder og tæpper i jord- og efterårets farver. Og krukker og vaser i farven støvet rosa eller douche blå og grønne farver.
Grønne planter hitter stadig i boligen, som fx Pilea også kaldet Præstekrave, Fingerphilodendron og et stort udvalg af kaktus. De er alle nemme at passe.
Der er også et fint udvalg af kranse enten til at hænge eller lægge på et fad.
Du finder også de flotteste orange-gule pyntegræskar i mange størrelse til både inden- og udendørs brug.
Udvalget af planter, buketter og afskårne blomster skifter hele tiden, og der er altid ny inspiration at hente.

SUNDE, HURTIGE SNACKS
Hav gerne en snack med på farten, så har du et sundt alternativ ved hånden, og undgår de mange usunde fælder – og er godt kørende hele dagen.
Sunde snacks behøver ikke tage lang tid at tilberede – og alle ingredienserne finder du hos Dalgaard.

 • Frosne vindruer er friske, smukke snacks, hvad enten de er grønne eller blå
 • Kinaradise, er lækkert gnavegrønt med et højt indhold af fibre, magnesium og C-vitamin
 • Edamame-bønner er små grønne bønner med et højt proteinindhold. De har mange fibre og er lette at tilberede fra frost. Bland dem fx med æbletern og et drys salt – eller med tørrrede tranebær og nødder
 • Bladselleri har en perfekt lille hulning, til at fylde fx med peanutbutter eller krydret flødeost
 • En banan sammen med mandler eller nødder
 • En halv avocado med hytteost og granatæblekerner
 • Barer, kugler eller cubes fra Cocohagen. De er alle økologiske, veganske og uden tilsætning af sukker og tilsætningsstoffer
 • Raw Bites med smag fx af kakao, peanuts, cashewnødder eller kokos.

OPBEVARING AF FRUGT & GRØNT
Det kan være svært at gennemskue om æbler, tomater, løg, agurker og bananer skal i køleskabet eller de har bedre af at stå på køkkenbordet.
Tommelfingerreglen er, at frugt og grønt fra sydlige himmelstrøg, ikke har godt af, at komme i køleskabet, fordi de generelt ikke har det så godt med kulde. I køleskabet mister de hurtigt deres smag. Nogle frugter udskiller luftarten ethylen, når de modnes. Det kan give problemer, hvis de opbevares sammen med anden frugt og grønt. Til eksempel kan ethylen fra æbler give gulerødder en bitter smag, og få agurken til at modnes for hurtigt.

 • Avocadomå ikke komme i køleskabet, da det stopper modningen, og avocadoen får mørke pletter. Bør stå i en skål på køkkenbordet.
 • Tomaterskal ligeledes stå i en skål på køkkenbordet. I køleskabet mister de smag, og modningen går i stå.
 • Løg og hvidløgskal opbevares meget tørt, gerne i en skuffe i køkkenet. Ikke i plastpose og ikke i køleskabet.
 • Bananermå ikke komme i køleskabet, for så bliver de sorte. Er bananerne umodne, kan de modnes sammen med fx tomater eller avocado.
 • Kartofleropbevares tørt, men køligt (5-10°) og mørkt.
 • Kålopbevares i en plastpose i køleskabets grønsagsskuffe.
 • Æbler og pærerhar kort holdbarhed ved stuetemperatur, og holder sig bedst i køleskabet.

ET PAR AF EFTERÅRETS KRYDDERIER
Krydderier giver maden et velsmagende pift, samtidigt med at de nærer os, virker antiinflammatoriske og har en varmende virkning på kroppen, som er super godt her i den kolde tid. I dag bruger vi krydderier i stort set al slags mad både i det søde og det salte køkken. Det være sig lige fra ovn- og gryderetter, grønsagsretter, havregrød til kager og desserter.
Her er lige et par hurtige og nemme tips:

 • Kanel– spises kanel i store mængder er det en god idé at vælge Ceylon kanel, da kassia-kanelen kan være giftig i alt for store mængder.
 • Gurkemeje– dens sunde egenskaber er der forsket virkeligt meget i. Gurkemeje optages bedst sammen med sort peber og olivenolie. Du kan læse mere i oktober måneds artikel om gurkemeje.
 • Nellike– ofte tænker vi jul, når vi hører ordet nellike, men nellike passer også fint i smoothies, chiagrød og raw-kugler.
 • Kardemomme- et lidt overset krydderi, desværre – for det giver en fantastisk smag i mange retter, smoothies, grød og kager. Kardemomme virke fordøjelses-fremmende, og tygger du frøene, så giver de frisk ånde.
 • Ingefærgør sig godt i enhver smoothie eller shot. Den er blevet utrolig populær og kan købes i små og større flasker som shots og ingefærdrik. Anvendes til alt fra forkølelse, migræne og ledsmerter.
 • Tørret oregano- meget velsmagende i en varm tomatsauce, men fungerer lige så godt i en vinaigrette – lækker olivenolie, et par dråber æblecidereddike, en tsk. sennep og masse af oregano.
 • Chili– giver varme i maden og kroppen, og der findes et utal af variationer af chili-gryderet både med og uden kød. Hvis du ved et uheld kommer for meget chili i retten, så kan du redde retten med yoghurt eller honning.

HALLOWEEN & GRÆSKAR
Går vi tilbage til 1920-30-erne var det almindeligt at lave roelygter, som man satte lys i. Det var dengang den amerikanske Søren Brun og hans store græskarmand endnu ikke var kendt i Danmark.
I dag har vi indført Halloween, der stammer fra USA, hvor man, i mange år, har skåret Græskarmænd med uhyggelige og dekorative ansigter.
Nu har vi tradition for at stille udhulede græskar med stearinlys udenfor, en kærkommen ting i den mørke tid.
Men græskar kan andet end at pynte, den smager vidunderligt og kan anvendes både i det søde og det salte køkken.
Græskar er, sammen med den søde kartoffel, den grønsag, der indeholder flest karotenoider, som er det orange farvestof, der giver græskaret dets flotte farve.
Desuden er fiberindholdet vældigt højt, til gavn for både din fordøjelse, din afgiftning og din hormonbalance.
Græskar fås i mange størrelser, også i en lille udgave kaldet Hokkaido-græskar.
Du kan også købe Spaghetti græskar, hvor kødet kan rives med en gaffel til tråde, der bruges som en slags spaghetti.
Græskar kan serveres som suppe, tilberedt sammen med gulerødder og ingefær, eller du kan spise græskar fyldt med ris, valnødder, vandkastanje, rosiner og svampe.
Eller kom græskarkød i kartoffelmosen, det giver både god smag og fin farve.
Græskar er sødlig i smagen og kan derfor også bruges til desserter, som bagt græskar-dessert eller i tærter og ”Pumkin-pie”.
Mangler du inspiration til brug af græskar, så har Kiosken bogen ”Overask med græskar” skrevet af Søren Staun Petersen. Bogen er fyldt med skønne opskrifter, lige fra det salte til det søde, samt suppe, brød og drinks med græskar. Bogen giver fx opskrifter på Græskarpasta i citronsauce, Græskarvafler, Græskarfritter, Græskar-kartoffelsalat, Hasselback butternut, Græskar-kartoffelmos, Syltede græskar i ingefær og chili og Græskar-crumble.

Spaghetti af græskar
Skær græskarret over og fjern kernerne. Smør skærefladerne med olivenolie og lag de to halvdele med skærefladen nedad på en bageplade med bagepapir. Bag græskarrene i en 180° varm ovn 30-45 minutter. Tag dem ud og lad dem køle ca.15 minutter. Herefter løsnes med en gaffel, så kødet bliver som spaghettitråde. Spaghettitrådene kan eventuelt vendes i olivenolie, hvidløg og revet parmesanost.

Netop nu 2018

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00