Netop nu

September

LØG & PORRER
Løg og porrer er old-school i køkkenet. De er basale i madlavningen, ikke mindst løg, der kan bruges i alle kombinationer. I supper, gryderetter, tærter, bløde løg til en bøf, som smagsgiver i dressing og marinader eller rå på en sildemad. Ja, løg kan bruges til det hele og er godt at have ved hånden.
Der er masser af løg at vælge mellem: zittauerløg, skalotteløg, rødløg, salatløg, forårsløg, purløg og hvidløg.
Porren kan tilberedes ganske enkelt: damp den i lidt vand med smør. Krydr med salt og peber, og server den med reven parmesanost, kogte æg og lidt kapers.
Eller skær porren i 10 cm lange stykker og steg dem ved lav varme ca. 20 minutter, hvorefter de serveres med en senneps-eddike-dressing.
Toppen kan bruges som suppevisk.
Både løg og porre er fra familien Alliaceae, der også lægger navn til det indholdsstof der kaldes allicin, en svovlholdig forbindelse, der både virker bakterie- og svampehæmmende og virker som antioxidant.
Porre og løg er gode kilde til vitaminerne A, B, C og K, samt mineralerne kalk, jern, magnesium og kalium.
Porrer indeholder desuden quercitin og kaempferol, flavonoider (plantestoffer) med antioxidant og antiinflammatorisk virkning.
Nyere studier viser, at kaempferol kan mindske risikoen for visse kræftformer og beskytte vores hjerte-karsystem.


BLÅBÆR
Blåbær er sunde, smukke og smager helt eventyrligt. De får deres smukke farve fra plantestoffet antocyanin, der virker som en kraftig antioxidant og beskytter mod inflammation.
Antocyaniner er følsomme over for lys og varme, og kogning vil ødelægge en del af deres egenskaber, så friske bær er bedst.
Du får også C-vitamin, der styrker dit immunforsvar og dit bindevæv. Desuden får du fibre til gavn for din fordøjelse, og plantestofferne, quercitin og ellagsyre, der beskytter dine celler mod skader fra frie radikaler.
Blåbær har lavt indhold af frugtsukker og giver derfor ikke ubalance i dit blodsukker. Du kan bruge blåbær til desserter og kager, til drys på morgenmaden eller salater eller blande blåbær i din smoothie sammen med banan, mælk/mandelmælk, lidt usprøjtet reven citronskal, græskarkerner og et drys kanel.


SENSOMMERENS ÆBLER
Filippa, Guldborg og Ingrid Marie er blot nogle af de mange aromatiske æbler, der findes. Den ældste æblesort i Danmark er Gråsten æblet, der stammer fra omkring år 1700 og er kåret som Danmarks nationalæble. Æbler smager vidunderligt og kan anvendes på et utal af måder både til salater, fisk og fjerkræ, og i det søde køkken til desserter, kager og marmelade. Æbler har et højt indhold af næringsstoffer og indeholder pektin, som er fibre, der er guf til de gode tarmbakterier. Æbler er også fyldt med plantestoffer, fx catechiner der beskytter hjernen og bedre hukommelsen – og quercitin som beskytter mastcellerne i immunforsvaret - og øger insulinfølsomheden. Desuden indeholder æbler C-vitamin, som du bl.a. bruger til dit immunforsvar og dit bindevæv. Der er stor forskel på C-vitaminindholdet i de forskellige sorter, især Discovery og Belle de Boskoop er rige på C-vitamin.
I Grøntafdelingen finder du blandt andet æbler fra Frydenlund Frugtplantage, der ligger i Vedbæk. På Frydenlund arbejdes der bevidst på at få et fornuftigt forhold mellem nytte- og skadedyr for at undgå unødig sprøjtning. Deres miljøstrategi er meget klar: "Så lidt kemi som overhovedet muligt, til glæde for miljøet, forbrugerne og os selv". Du kan også købe æblemost fra Frydenlund – mosten forhandles i 3 forskellige størrelser.


MILJØVENLIGE PRODUKTER
Rengøringsartikler fra Maistic – 0% mikroplast
De fleste rengøringsartikler indeholder plastik. Plasten slides af i små bitte stykker ved dagligt brug, og gennem afløb og ved brug inde og ude ender de små plaststykker i hav og natur. Disse små stykker plastik kaldes mikroplast.
Hverken plast eller mikroplast kan nedbrydes i naturen. Der er mikroplast på landjorden, i havet, i luften og sågar i vores drikkevand. Det bliver spist af både havdyr og landdyr, hvorefter det bliver optaget i fødekæden og i sidste ende kan det have skadelige virkninger på os mennesker.
En anden bekymring er, at mikroplast i vandet binder kemikalier, som kan være hormonforstyrrende og faktuelt ved vi, om de hormonforstyrrende stoffer:

 • at de giver mænd nedsat sædkvalitet
 • at de giver nedsat fertilitet
 • at piger kommer tidligere i pubertet
 • at risikoen for ADHD stiger
 • at kvinder kommer tidligere i overgangsalder
 • at de øger risikoen for hormonfølsom kræft

  Hos Dalgaard finder du rengøringsartikler og diverse poser fra Maistic, der ikke indeholder mikroplast.
  Du finder:
 • AltmuligKlude lavet af 100% naturlig viskose af træfibre. De fås i hvide med print eller lysegrønne og kan vaskes ved 60°.
 • Poser: fryseposer i 2, 4 og 8 l. Desuden affaldsposer og bleposer.
 • Serien omfatter også guldklude og ridsefri skrubber.

  Engangs-Bio-tallerkner, bestik og krus
  Her finder du:
 • Bio-tallerkner i en sød og anderledes facon. Tallerknerne er et naturprodukt fra sukkerrørs produktion.
 • Bio-kopper fremstillet af træfibre
 • Bio-bestik, knive og gafler
 • Sugerør med ballonmønster. 100 % biologisk nedbrydelige. Sugerørene er fremstillet af levnedsmiddelgodkendte materialer uden brug af bly, klor og blødgørere. Sugerørene er 100% nedbrydelige og holder mindst 2 timer i vand uden at blive opløst.


Bambuskrus:
krus af 100% bambus designet af den tyske designer Pino. Bambuskrusene er behagelige at røre ved, de er brudsikre, og tåler maskinopvask. De findes i farverne karrygul, lyseblå, pink og brun, og farverne stammer fra planteudtræk. Krusene leveres enkeltvis eller i en pakke med 4 styk.


Madkasser og drikkedunke
Produkter fra Sistema omfatter madkasser, opbevaringsbeholdere og drikkedunke. Alle findes de i flere størrelser og farver. Produkterne er fri for de hormonforstyrrende stoffer som phthalater og BPA (Bisphenol A).

Netop nu 2018

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00