April

IDEER TIL PÅSKEFROKOSTEN

Tarteletter
Nogle kalder dem jyske cupcakes andre kolesterol-vulkaner. Men hvor om alting er, så er tartelettens tilbagekomst en realitet både hos ældre og yngre.
Tarteletter er små skåle af enten butterdej eller mørdej, bagt i forme og efter bagningen fyldt med en let stuvning. Ordet kommer af fransk ’tartelette’, som betyder en lille tærte. Tærter går langt tilbage i historien, og i 15-1600-tallet fandtes de såvel med salt som med sødt indhold.
Nybagte tarteletter – eller købte, med plukket hønsekød, nye asparges og kørvel er bestemt kommet tilbage, og er en kærkommen spise på påske-frokostbordet.
Hos Dalgaard finder du 2 slags lækre og sprøde tarteletter lige til at varme.


FRA GRØNTAFDELINGEN
Bladselleri
Bladselleri hitter lige nu på de sociale medier og i magasiner både her, England og USA.
Bladselleri stammer oprindeligt fra Middelhavsregionen, hvor den bl.a. anvendes som smagsgiver til sammenkogte retter, pastaretter, risotto, bouillon og suppe. Bladselleri kendes også fra waldorfsalat, hvor den er blandet med druer, æbler og valnødder.
Stænglerne spises ofte rå som tilbehør til ost – især fede, cremede oste som gorgonzola. Eller den fyldes med blå ost rørt med lidt fløde og pyntes med pekan- eller valnødder. Den udgør også garniture i en Bloody Mary, som er baseret på tomatjuice, vodka, tabasco og Worcestershire sauce.
Bladselleri er lækre både at stege, bage og smørdampe hele. Ganske enkelt med lidt smør eller olie og med smag fra saucer, nødder, kapers, citron eller ansjoser. De hele bladselleri kan serveres som tilbehør eller som en del af et vegetarisk måltid.
Bladselleri kan holde sig længe i køleskabet, og bliver den blød, så hjælper det at lægge den i iskoldt vand.

Især bladselleri-juice er et hit netop nu. Et glas juice indeholder vitaminerne A, C og K. Mineralerne kalk, magnesium, jern og kalium. Desuden plantestoffer som fenoler og resveratrol. Du kan anvende bladselleri alene til juice, men ikke alle kan lide smagen, så må juicen blandes med agurk og limesaft. Anvender du bladselleri i en smoothie, så får du også glæde af fibrene, som styrker din fordøjelse og binder affaldsstoffer, så de kan komme ud af kroppen.
Bladselleri stimulerer dannelsen af mavesyre, så du bedre kan spalte de proteiner, du spiser.
Bladselleri har et højt vandindhold og virker basisk i kroppen.
Bladselleri får årenes muskler til at slappe af, og kan derved medvirke til at sænke blodtrykket. Hvis du får blodfortyndende medicin, så kan bladselleri ikke erstatte medicinen.
Prøv denne friske Bladselleri-drik


Avocado – sund, fed og grøn
Avocado hitter overalt, og ikke uden grund. Den er sund, den mætter, og den er nem at spise. Og så er den meget fotogen, faktisk har den sin egen Instagram-konto. Sund fordi den indeholder 12 ud af 13 vitaminer, proteiner og et utal af plantestoffer.
Fed, men på den gode måde, for den indeholder de umættede fedtsyrer, der bl.a. beskytter dit hjerte.
Den er nem af spise blot med citron og salt, eller 1970´er klassikeren – fyld den med rejer. Men den kan mere end det. Den kan moses og røres med krydderier som til guacamole - eller spises varm fra ovn eller grill.
Du kan kende en moden avocado på, at der, under stilken, er grøngulligt. Falder stilken meget let af og er der tørt og brunt under den, så er avocadoen overmoden. Sidder stilken meget fast, så er avocadoen umoden.
I Danmark har mange kokke jongleret med avocadoen i årtier, fx Bo Bech, Frederik Bille Brahes og Adam Aamann.
Går vi udenfor landets grænser, så var avocadoen et gennemgående tema, da Michelin uddelte stjerner sidste år i England og Irland.
I den forbindelse udkom The Michelin Guide, Special Edition ”The Wonderful World of Cooking with Avocados”. Du kan frit downloade den 96 siders guide på: www.avocadofruitoflife.com.

Forår i grøntafdelingen
Radiser er meget mere end en stærk-bitter skive på smørrebrødet, til osten eller i kartoffelsalaten. Du kan koge den et kort øjeblik i letsaltet vand og nyde, hvordan radisens sprødhed også giver fylde, og bitterheden skifter til sødme.
Kinaradise kan syltes med safran, så de tynde skiver bliver ravfarvede og peberrodssmagen mindre intens. Den kan strimles og anvendes i stort set alle asiatiske wok-retter, hvor den forbliver sprød efter lynstegning. Eller den kan sauteres i smør sammen med spinat og krydres godt med sort peber – og serveres til bøf eller stærk ost. Den egner sig også som gnavegrønt i madpakken eller sammen med dip, tapenade eller pesto. Kinaradisen skrælles før brug, da skrællen smager pebret og en smule stærkt.
Forårs-krydderurter, trods deres spæde og sarte udseende, så er urterne rige på både vitaminer og mineraler.
Karse anvendes på smørrebrød og i sandwich. Den er især fin sammen med æg og sild på påskefrokostbordet. Trods karsens lille størrelse er den fyldt med de allerbedste næringsstoffer. Kørvel til drys på asparges eller æggemaden. Den egner sig også til fisk og i salater.
Citronmelisse kan anvendes som pynt på kager og desserter, til en kop te eller i dressinger.


PÅSKE I FISKEAFDELINGEN
Onsdag den 17. april, dagen før Skærtorsdag har Fiskeafdelingen et stort udendørs røgvaremarked.
På markedet vil du blandt andet finde røget makrel og sild samt varm- og kold røget laks.


Svinemørbrad
Svinemørbrad virker som et lysere stykke kød end kød fra okse og kalv, og egner sig derfor netop nu, hvor vi går mod lysere tider.
Du kan servere mørbrad på utallige måder. Nogle af klassikerne er fx mørbradgryde, mørbradbøffer eller en fyldt ovnstegt mørbrad. Mørbrad egner sig desuden rigtig godt til asiatiske retter eller den mellemøstlige marokkanske ret mørbrad i tagine.
Mørbraden er en udskæring fra en muskel på indersiden af rygsøjlen. Her har musklen ikke bevæget sig så meget, som fx en lårmuskel, der arbejder, hver gang dyret går, og netop derfor er mørbraden så mør.
En mørbrad skal altid pudses for sener, inden du tilbereder den, da de er seje og ikke er til at spise.
Når du først har pudset din mørbrad, er den nem og hurtig at tilberede. Da kødet allerede er mørt, skal det ikke tilberedes ret længe. Steger du en mørbrad for længe, risikerer du, at den bliver tør.

PÅSKE & PLANTEMARKED I BOLIG & BLOMSTERAFDELINGEN
Afdelingen er fyldt med påskepynt og de smukkeste gule blomster. Påskeservietter med motiver af påskeblomster, påskeæg, påskeharer eller påskehaner. Du finder både gule og lysegrønne servietter og servietter i en varm beige, alle med tilhørende påskelys.
Der er store keramikfugle eller fugle lavet af fjer. Og naturligvis de klassiske små gule kyllinger til bordet.
Der er æg til at hænge på grene eller store æg, der kan stå som pynt og papæg, som du selv kan fylde.
Du finder også gule urtepotteskjulere til påskens potteplanter.
Den 13. og 14. april har Dalgaard et kæmpe udendørs Plantemarked med de smukkeste blomster til krukker, potter, altankasser og haven.
Og gode spotpriser på mange planter!

Netop nu 2019

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00